Opnieuw grote teleurstelling

Tijdens de forumavond van afgelopen woensdag gaf Adrie Poldervaart aan dat het puntverlies tegen Willem II niet kwam door slecht verdedigen. Zaterdag tegen SC Heerenveen was het anders. “Er zijn geen excuses voor, dat was gewoon niet goed verdedigd van ons”, zei de trainer na afloop. Tegen de Friezen verspeelde Excelsior wéér een zeker lijkende zege. De verslagenheid op het veld en op de tribunes was groot toen het in blessuretijd nog 3-3 werd.

Excelsior speelde een fantastische eerste helft tegen SC Heerenveen. Ali Messaoud zorgde al binnen het kwartier voor de voorsprong door een voorzet van Jeffry Fortes heerlijk binnen te tikken. Vlak voor rust verdubbelde Luigi Bruins met een schot van buiten de zestien de Kralingse voorsprong. In de tussentijd konden de supporters genieten van een heerlijke panna van Elías Már Ómarsson en geweldige acties van Marcus Edwards en Jerdy Schouten. Alles wees er dan ook op dat het een heerlijk avondje zou gaan worden op Woudestein. Het enige wat Excelsior was aan te merken was dat het bij rust ‘slechts’ 2-0 stond.

Kort na rust ging het helaas weer gelijk mis. Dave Bulthuis bracht SC Heerenveen binnen vier minuten terug in de wedstrijd. Nog geen twee minuten later leek er weer niets aan de hand. Ali Messaoud, na de wedstrijd verkozen tot Pro Excelsior Man of the Match, schoot de bal snoeihard achter Warner Hahn. Niet veel later zorgde heel slecht verdedigen ervoor dat de Friezen weer konden hopen. Bij een hoekschop hield niemand zich bezig met Morten Thorsby, die vogelvrij kon binnenkoppen.

Na een waar spektakel in het eerste uur, was het laatste halfuur een stuk rustiger. Beide ploegen kwamen er nauwelijks uit, wat ervoor zorgde dat de zege van Excelsior niet in gevaar leek te komen. Tot het in de tweede minuut van de blessuretijd weer grandioos fout ging. Zoals vaker bezorgde Excelsior een debutant bij de tegenstander een debuutwedstrijd om niet te vergeten. Het was Jizz Hornkamp die Excelsior in diepe rouw dompelde. Excelsior mocht nog aftrappen, maar Edwin van de Graaf floot vervolgens direct voor het einde.

En zo stond iedereen vol ongeloof op het veld en op de tribunes. Excelsior speelde opnieuw een geweldige wedstrijd maar gaf het weer onnodig weg. Het zorgde er, zeker na vorige week, voor dat de teleurstelling groot was. Met zes punten uit zes wedstrijden loopt Excelsior nog op schema, maar de ploeg had nu op tien punten moeten staan. De complimenten zijn er tot nu toe genoeg in de eerste wedstrijden, maar één zege is veel te weinig. Poldervaart doet er verstandig aan om de komende trainingen veel aandacht te besteden aan het uitspelen van een wedstrijd. Het spel is verder uitstekend en als dat de volgende keer de volle negentig minuten wordt volgehouden, kan het niet anders dan dat het goed komt.

Over twee dagen kan Excelsior alweer revanche nemen. Dan wacht in het bekertoernooi de thuiswedstrijd tegen NEC, de nummer drie van de eerste divisie. Het kan een interessante wedstrijd gaan worden, want ook bij NEC zijn ze dit seizoen bekend met het verspelen van zeker lijkende zeges.