Opnieuw moeizaam, maar wel zes uit twee

Maandagavond, een beloftenploeg als tegenstander, een provisorisch uitvak bestaande uit een steiger en plastic doeken, op een afgelegen sportpark in Wijdewormer. Welkom in de Keuken Kampioen Divisie. Het ging moeizaam, maar leverde wel drie punten op: Excelsior won de uitwedstrijd tegen Jong AZ met 2-1.

Zwaarbevochten
Dat het uiteindelijk een zwaarbevochten zege werd, moet voldoende zeggen. Ricardo Moniz zei na afloop terecht dat er nog werk aan de winkel was. Excelsior, in dezelfde opstelling als vorige week, had het lastig tegen het tweede elftal van de Alkmaarders. Waar de ploeg tegen Jong FC Utrecht het eerste halfuur nog veel druk zette, was het tegen Jong AZ vanaf de eerste minuut vrij armoedig.

Heerlijke krul
Toen Thomas Verhaar na een halfuur spelen met een heerlijke krul in de verre hoek de 0-1 maakte, was dat uit het niets en tegen de verhoudingen in. Excelsior mocht van heel veel geluk spreken dat Yukinari Sugawara voor open doel naast kopte, nadat het schot van Mauro Savastano via onderkant lat uit het doel werd gehouden.

Balverlies
De tweede helft was bij vlagen nog erger, met veel balverlies aan de kant van Excelsior. Heel veel balverlies. Toch werd de score twintig minuten na rust verdubbeld. Een vrij kansloze voorzet van Joël Zwarts bleek helemaal niet zo kansloos toen Jeffry Fortes de bal binnenkopte. Wedstrijd gespeeld? Nee, bleek vijf minuten later toen Albert Gudmundsson een strafschop benutte na een overtreding van Sander Fischer.

Zes uit twee
Maar het verschil met vorig seizoen, ook al is het spel nog verre van geweldig: nu wint Excelsior ook de mindere wedstrijden. Zes uit twee, nog ongeslagen, daar gaat het om. Over vier dagen eindelijk de eerste wedstrijd tegen een niet-beloftenploeg. Opnieuw in Noord-Holland, tegen Telstar.

Jong AZ – Excelsior: 1-2 (0-1)
31. Thomas Verhaar 0-1
64. Jeffry Fortes 0-2
69. Albert Gudmundsson 1-2 (strafschop)

Gele kaarten: Sander Fischer, Alessandro Damen en Dogucan Haspolat

Scheidsrechter: Edgar Bijl
Toeschouwers: 500 (65 uitsupporters)

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Hervé Matthys, Sander Fischer, Robin van der Meer (87. Thomas Oude Kotte), Dogucan Haspolat, Jeffry Fortes, Luigi Bruins, Ahmad Mendes Moreira (63. Rai Vloet), Joël Zwarts en Thomas Verhaar (75. Elias Mar Omarsson).