Ouderwets avondje Excelsior

De kop is eraf: het seizoen 2018-2019 is begonnen. Na drie maanden met veel veranderingen in het team, begon een vernieuwd Excelsior het seizoen tegen promovendus Fortuna Sittard. Een ouderwets avondje Excelsior leverde het eerste punt op. Na negentig minuten volgde met een stand van 1-1 een terechte puntendeling. Het werd een ouderwets avondje Excelsior door het cliché van een wedstrijd met twee gezichten.

De debuterende trainer Adrie Poldervaart koos voor Anouar Hadouir als gelegenheidsspits. Jerdy Schouten nam, ten opzichte van de laatste oefenwedstrijd, de plaats van Jinty Caenepeel in. Het werd duidelijk dat Hadouir niet is geboren voor de spitspositie, maar de routinier kan hier natuurlijk niets worden verweten. Gelukkig was de komst van de broodnodige spits Elias Omarsson vlak voor de wedstrijd afgerond. De IJslandse viking kan tegen Feyenoord voor het eerst zijn kunsten laten zien, die veelbelovend zijn

De keuze voor Schouten pakte daarentegen heel goed uit. De oud-seizoenkaarthouder van Excelsior liet prachtige dingen zien en was de beste man op het veld. Hij mocht zich bij zijn debuut direct Pro Excelsior Man of the Match noemen. Ook de media stonden na afloop in de rij voor een interview met de middenvelder.

De wedstrijd dan. Zowel Excelsior als Fortuna Sittard maakten veel fouten. Fouten die tegen clubs als Ajax keihard zullen worden afgestraft, maar op Woudestein niet resulteerden in doelpunten. In de eerste helft had Excelsior het betere van het spel. Na een corner mocht Jurgen Mattheij zich na een halfuur spelen de eerste doelpuntenmaker van het seizoen noemen.

Op dat moment stond Alessandro Damen nog maar net onder de lat: zijn rentree kon niet mooier zijn. Damen is dit seizoen tweede doelman, maar betrad al na een halfuur het veld. Eerste doelman Sonny Stevens kreeg een tik en kon niet verder spelen. Een ongelukkig moment voor Stevens, maar een prachtig moment voor Damen. Na 350 dagen stond hij weer onder de lat in de Eredivisie. Laten we hopen dat zijn blessureleed voorlopig ten einde is.

Het werd een ouderwets avondje Excelsior, omdat de wedstrijd na rust volledig kantelde. Na een eerste helft waarin niets aan de hand was, een grotere voorsprong had niet onverdiend geweest, ging het na rust mis. Fortuna Sittard kreeg de overhand en Jorrit Smeets scoorde binnen tien minuten na rust de gelijkmaker. Zijn schot was waarschijnlijk bedoeld als voorzet, maar belandde achter Damen. Eerlijk is eerlijk dat het een prachtig doelpunt was.

Kort na de gelijkmaker werd er historie geschreven op Woudestein: de eerste beslissing op basis van de VAR. Een heel slechte beslissing voor Excelsior, want Luigi Bruins kreeg op advies van de VAR een rode kaart. Bij het terugzien van de beelden was er iets te zeggen voor de rode kaart. Bruins ging met gestrekt been in op Alessandro Ciranni. Het was de vraag of hij dit bewust deed, maar duidelijk is dat dit niet hoort op een voetbalveld. De rode kaart hoeft Luigi echter niet té zwaar te worden aangerekend.

Het is wel eens anders geweest, maar Excelsior herstelde zich keurig na de rode kaart. Er waren zelfs kansen om de drie punten met een man minder in eigen huis te houden. De elf van Fortuna Sittard namen het heft vanzelfsprekend in handen, maar kwamen evenals de tien van Excelsior niet tot scoren.

Na negentig minuten voetbal eindigde de wedstrijd daarom in 1-1. Een resultaat waar beide ploegen tevreden over kunnen zijn. Er zit zeker potentie in de nieuwe ploeg van Excelsior. Het gebrek aan een spits was duidelijk, maar is opgelost met de komst van Omarsson. Nog meer versterkingen voorin blijven wel gewenst. Ook de rechtsbackpositie verdient nog een nieuwe invulling, want duidelijk was opnieuw dat dit Jeffry Fortes geen geschikte stand-in is op deze positie. De club heeft gelukkig al aangegeven in gesprek te zijn met een rechtsback.

Conclusie na de eerste wedstrijd: slecht is het zeker niet, maar ook nog niet heel erg goed. Negatief hoeven we echter niet te zijn. Als de komende weken de juiste beslissingen worden gemaakt, staat er een ploeg die het zeker in zich heeft om te spelen om directe handhaving.