‘Plek bij de eerste vijf lijkt sowieso haalbaar’

 

Het nieuwe seizoen gaat zaterdag eindelijk beginnen voor Excelsior. De missie is duidelijk: een snelle terugkeer naar de eredivisie. Romano van der Steen zag alle wedstrijden in de voorbereiding. Wat betekent de 2-0 zege op Heracles Almelo, terwijl er later met 4-1 wordt verloren van FC Den Bosch? Als er een supporter is die we kunnen vragen wat we komend seizoen kunnen verwachten, is het wel Romano.

Wat is je conclusie na negen oefenwedstrijden?
,,Een zware voorbereiding met prima tegenstand waar je als speler en team alleen maar beter door wordt.”

Wat ging er goed?
,,Het transferbeleid, waardoor al vroeg met een nagenoeg complete groep kon worden begonnen.”

Wat kan er beter?
,,Verdedigend kon er, mede door blessures, niet altijd in de vaste samenstelling worden gespeeld. Aanvallend moet het scherper in de afwerking.”

Wat was de beste oefenwedstrijd?
,,Die tegen Heracles Almelo (Excelsior won met 2-0 van de eredivisionist). Het spel van Excelsior was langdurig van hoog niveau.”

En welke was de slechtste?
,,Tegen KV Kortrijk (Excelsior verloor kansloos met 4-0 van de Belgische club). Niets lukte en de instelling was verkeerd. Zo’n duel zit er overigens altijd tussen.”

Welke wedstrijd was de leukste?
,,Tegen Heracles Almelo. Het waren heerlijke weersomstandigheden, uitstekend voetbal, en het bewijs dat het qua sfeer binnen de groep uitstekend zit. Dat beleef je dan ook als supporter.”

Welke speler speelde het best?
,,Dogucan Haspolat. Hij raakte helaas geblesseerd (in de vijfde oefenwedstrijd), maar was tot dat moment bezig aan een geweldige voorbereiding.”

Wie was de verrassing?
,,Herv√© Matthys. Hij is een centrale verdediger maar liet ook als middenvelder verrassend goede dingen zien. Een sterke groei ten opzichte van afgelopen seizoen.”

Welke speler viel tegen?
,,Redouan El Hankouri. Niet omdat hij slecht speelde, maar omdat hij door herstel na een operatie niet kon spelen. Hij is een jeugdspeler die een contract tekende en iemand die in de toekomst weleens zou kunnen doorbreken op hoog niveau. Een jongen met grote kwaliteiten.”

Is Excelsior er klaar voor?
,,Dat moet wel. De teamgeest is uitmuntend, speltechnisch is het team groeiende. Maar de eerste tegenstander (Excelsior begint tegen Jong FC Utrecht, Jong AZ, Telstar en Helmond Sport) moeten ze zeker niet onderschatten.”

Waar gaat Excelsior het seizoen eindigen?
,,We gaan zonder meer bovenin meedoen met zware concurrentie. Een plek bij de eerste vijf lijkt sowieso haalbaar.”

Wat wordt het zaterdag tegen Jong FC Utrecht?
,,Jong FC Utrecht is een gevaarlijke tegenstander omdat onderschatting om de hoek loert. Toch verwacht ik met deze selectie en deze teamspirit een 3-0 zege.”

Foto’s: Sander Wesdijk