Pro Excelsior: van en voor supporters

 

Supportersvereniging Pro Excelsior bestaat vandaag, 25 augustus, 23 jaar! Al sinds 1995 zet Pro Excelsior zich in voor de belangen van de supporters van Excelsior. Maar, wat doen wij precies? En waarvoor kan je bij ons terecht als supporter? We leggen het graag aan je uit!

Groeiperiode
Excelsior speelt al vijf achtereenvolgende jaren in de Eredivisie en bevindt zich in een enorme groeiperiode. Groei die noodzakelijk is, want tegenwoordig is het hebben van veel sponsoren en geld een vereiste om hogerop te komen én daar te blijven.

Als supportersvereniging vinden wij het belangrijk dat ook de supporters worden gehoord en dat er een dusdanige positieve sfeer in het stadion heerst wat spelers en club steunt bij de wedstrijden. Wij zijn een onafhankelijk orgaan binnen de club, met enkel supporters in het bestuur, en zetten ons in voor de supporters.

De supportersvereniging functioneert als waakhond van de Excelsior-cultuur, behartigt de belangen van haar leden/fans en draagt op een positieve en proactieve wijze bij aan de ontwikkeling en uitstraling van de club Excelsior.
Michel van der Neut, oud-voorzitter SV Pro Excelsior (2006-2010)

Supporters
Dit doen wij allereerst door te luisteren naar onze supporters. Ieder seizoen kunnen alle leden aanschuiven bij de Algemene Ledenvergadering en forumavond en hier hun mening uiten over wat er gebeurt binnen de club. Pro Excelsior overlegt meerdere keren per seizoen met vertegenwoordigers van SBV Excelsior en neemt de input van supporters hierin mee.

Met andere woorden, we zijn de verbinding tussen de club en de supporters. Dus als iets je dwars zit of je hebt ideeën, laat het ons weten! Ook buiten de officiële gelegenheden om. Dan gaan wij ermee aan de slag.

Sfeer
Daarnaast vinden wij het niet alleen belangrijk dat alle supporters het naar hun zin hebben, maar ook dat er voldoende sfeer is bij thuis- en uitwedstrijden. Denk hierbij aan kleine dingen zoals de megavlaggen voorafgaand aan de thuiswedstrijden, maar ook aan grotere acties als vuurwerk.

Meer sfeer in het stadion is niet alleen een motivatie voor de spelers, maar ook voor de uitstraling van de club Excelsior. Zo leverde de knuffelactie in de Kuip, georganiseerd door Pro Excelsior, niet alleen de kinderen een geweldige dag op. De actie en video’s hiervan werden wereldwijd tienduizenden keren gedeeld en miljoenen keren bekeken en zette Excelsior op de kaart.

Supporters zijn onmisbaar voor een club, hun steun kan bepalend zijn als laatste duwtje in de rug op belangrijke momenten. Aan de andere kant is de club ook onmisbaar voor de supporters. De club zit bij fanatieke fans in het bloed en daarom reageren zij vaak emotioneel op gebeurtenissen binnen of rond de club. Een supportersvereniging is dan een onmisbaar instrument om als supporters in gesprek te blijven met de club, in goede en slechte tijden.
Vincent Wernke, oud-bestuurslid SV Pro Excelsior

Uitwedstrijden
Een belangrijk punt waar wij ons dit seizoen voor inzetten is het verhogen van het aantal supporters dat naar uitwedstrijden gaat. Samen met de club is er een plan gemaakt om dit aantal omhoog te krijgen. Wij zorgen er dit seizoen voor dat er gegarandeerd een bus gaat naar alle uitwedstrijden én dat onze leden een mooie korting krijgen als zij meegaan naar uitwedstrijden.

Supporterscollectief
Daarnaast hebben wij ook een stem buiten Excelsior. Wij zijn aangesloten bij het Supporterscollectief Nederland. Dit collectief is het aanspreekpunt tussen alle supportersverenigingen en de KNVB en clubs. Een mooi resultaat hiervan is het vaste lagere tarief voor uitwedstrijden. Dit collectief zet zich in om het voetbal voor alle supporters in Nederland zo leuk mogelijk te maken en ook wij hebben dus een stem hierin.

Evenementen
Ten slotte willen wij ook dat supporters zich met elkaar verbonden voelen, ook buiten Excelsior. Daarom organiseren we meerdere keren per seizoen buiten wedstrijden om gezellige evenementen. Als extraatje krijgen alle supporters ook viermaal per jaar ons Pro Excelsior Magazine, vol met verhalen geschreven door supporters van Excelsior.

Wil je iets aan ons kwijt, of ons helpen met onze werkzaamheden of activiteiten? Dan kan je via info@proexcelsior.nl contact met ons opnemen. Je kunt het bestuur ook benaderen op wedstrijddagen. Voor iedere thuiswedstrijd zijn wij te vinden op het fanplein en na de wedstrijd in het supportershome. Weet je niet hoe de bestuursleden eruit zien? Je herkent ons aan de rode jassen.

Kortom, Pro Excelsior is ook buiten wedstrijddagen bezig met Excelsior. Dit doen wij voor alle supporters. In goede, maar ook in slechte tijden.

De supportersvereniging heeft in 23 jaar woelige tijden meegemaakt, promoties gevierd, degradaties geslikt, maar is bovenal met de club uitgegroeid tot een volwaardige vereniging die zijn nut heeft bewezen en met hulp van fans en vrijwilligers klaar is voor de toekomst!
Theo Melgert, huidig voorzitter SV Pro Excelsior (sinds 2010)