Problemen worden groter, seizoen lijkt voorbij

,,Als je niet wint, dan kom je in de problemen”, zei Ricardo Moniz kort voor de aftrap tegen Jong PSV. Die problemen kwamen er ook, al heel vroeg in de wedstrijd. Diep in blessuretijd duwden de beloften een tiental van Excelsior dieper in het moeras. Na een troosteloze maandagavond op een sportpark in Eindhoven lijkt het seizoen eind januari al voorbij.

Nieuwelingen Abdallah Aberkane en Wouter Burger mochten op De Herdgang hun eerste minuten spelen voor Excelsior. Het tweetal maakte een prima indruk, hoewel ze hun debuut snel zullen willen vergeten. Ook doelman Maarten de Fockert had zijn debuut in het shirt van Excelsior vast en zeker anders voorgesteld.

Al in de zeventiende minuut mocht Alessandro Damen inrukken omdat hij buiten de zestien de doorgebroken Richie Ledezma neerhaalde. De doelman moest ingrijpen omdat Thomas Oude Kotte zijn mannetje volledig liet lopen, maar maakte de schade daarmee alleen maar groter. Excelsior begon nog goed aan de wedstrijd, maar ineens zag het er somber uit op bezoek bij de nummer achttien.

Thomas Verhaar werd geslachtofferd en Excelsior vervolgde de wedstrijd in een 4-4-1-opstelling. Tien minuten later ging Oude Kotte in een vrijwel identieke situatie opnieuw de fout in en moest De Fockert zichtbaar inhouden om niet óók met rood eraf te gaan. Er zat niets anders op dan Jong PSV het spel te laten maken en, omdat de Eindhovenaren weinig grote kansen creëerden, te hopen op een omschakeling.

Die kwam er ook. Een paar seconden nadat Jong PSV een corner nam, kwam Excelsior er razendsnel uit via Joël Zwarts. Hij bracht Rai Vloet in staat om te scoren, maar zag de haast 100%-kans missen. Wat restte was een corner. Die leverde eerst niets op, maar in tweede instantie kopte Sander Fischer vogelvrij binnen uit een voorzet van Luigi Bruins. Excelsior, met tien man, vlak voor rust op 0-1.

De tweede helft bracht weinig spektakel en dat was ditmaal in het voordeel van Excelsior. Toch moesten de meegereisde supporters in de stromende regen vanaf het onoverdekte uitvak toezien hoe het twintig minuten voor tijd alsnog misging. Bruins verspeelde de bal op het middenveld en binnen een paar seconden scoorde Noni Madueke nadat hij simpel De Fockert omspeelde: 1-1.

Excelsior leek verslagen, zeker nadat dezelfde Madueke niet veel later zo’n vijf man in de zestien omspeelde en bijna zijn tweede maakte. Moniz, die kort voor de 1-1 nog verdedigend had gewisseld, besloot zijn strijdplan om te gooien en met het inbrengen van Ahmad Mendes Moreira voor Aberkane weer aanvallender te spelen. Er kwamen kansen, behoorlijk grote zelfs.

In blessuretijd konden Vloet, Mendes Moreira en Zwarts zomaar voor de 1-2 zorgen. Dat gebeurde niet en dan weet je het wel… Kort nadat Vloet had moeten scoren, werd Excelsior in de 95ste minuut weggecounterd. Invaller Cyril Ngonge schoot het laatste beetje hoop dit seizoen aan diggelen, en vanzelfsprekend zag de verdediging er daarbij niet goed uit.

Zo is de sombere balans dat Excelsior na de winterstop twee punten pakte tegen de nummers twintig, negen en achttien. Wonderbaarlijk genoeg staan de Kralingers nog achtste, maar zelfs de play-offs lijken langzaam uit zicht te raken. In de derde periode staat Excelsior na vier wedstrijden achttiende en daar is gezien het spel weinig tegenin te brengen. De situatie lijkt, of is, uitzichtloos. Is het al bijna zomerstop?

Jong PSV – Excelsior: 2-1 (0-1)
42. Sander Fischer 0-1
71. Noni Madueke 1-1
90+5. Cyril Ngonge 2-1

Gele kaart: Jordan Teze, Chris Gloster, Sekou Sidibe (Jong PSV) en Hervé Matthys (Excelsior)
Rode kaart: Alessandro Damen (17de minuut, Excelsior)

Scheidsrechter: Martin Pérez
Toeschouwers: 506

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Hervé Matthys, Thomas Oude Kotte, Abdallah Aberkane (77. Ahmad Mendes Moreira), Sander Fischer, Luigi Bruins, Rai Vloet, Wouter Burger (69. Siebe Horemans), Elias Mar Omarsson, Joël Zwarts en Thomas Verhaar (19. Maarten de Fockert)