Slecht spel, wel drie punten

Excelsior speelde dit seizoen al genoeg goede wedstrijden waarin het onnodig punten verspeelde. Zondag was het tegen FC Emmen een keer omgedraaid. FC Emmen en Excelsior schotelden het publiek op een koude en vroege zondagmiddag een dramatische wedstrijd voor. Achteraf maakte dat niets uit, want in de 89e minuut nam Excelsior de drie punten mee naar Kralingen: 1-2.

De eerste helft kenmerkte zich door slecht voetbal, nauwelijks gevaar en vooral aan de kant van Excelsior balverlies, heel veel onnodig balverlies. Pas in de 34e minuut gebeurde er voor het eerst iets noemenswaardig. Met een beetje geluk kwam een voorzet van Fortes aan bij Messaoud, die met een lobje over de keeper in het zijnet schoot. Vijf minuten later tekende Anco Jansen aan voor de eerste kans van FC Emmen, maar hij schoot over.

Twee minuten na rust was het wel raak voor Jansen en daarmee FC Emmen. Fortes verdedigde een corner van de Emmenaren door het midden uit, leverde de bal daarmee in en na een goede voorzet kon Jansen de 1-0 binnen koppen. Het was niet het eerste balverlies van Fortes en al helemaal niet het eerste balverlies van een speler van Excelsior. Ook Ryan Koolwijk en Ali Messaoud vielen in negatieve zin op met veel balverlies.

Het bleef slecht, maar toch kwam Excelsior na een uur spelen uit het niets op gelijke hoogte. Ali Messaoud kopte raak na een geweldige voorzet van Jurgen Mattheij. Dat één van de weinige goede voorzetten van een centrale verdediger moest komen, zegt eigenlijk voldoende.

Excelsior mocht tweemaal van geluk spreken dat het vlak voor tijd nog 1-1 stond. Eerst kon Bannink vanaf de middenlijn doodsimpel alles en iedereen in het roodzwart voorbij, maar vond hij Stevens op zijn weg. Daarna werd na een corner een bal van de lijn gekopt door Burnet en voorkwam Schouten met een blok een doelpunt in de rebound.

In de daaropvolgende counter kreeg de ingevallen Mounir El Hamdaoui net zijn voet niet tegen de bal nadat Ali Messaoud was uitgebroken. In plaats daarvan torpedeerde El Hamdaoui zichzelf letterlijk tegen de touwen. Een minuut voor tijd ging Excelsior er, tegen alle verwachtingen in, alsnog met de zege vandoor.

Een slechte corner die alles en iedereen miste ging eraan vooraf. Schijnbaar ging de bal via een Emmenaar nog over de zijlijn. Jeffry Fortes kreeg de bal via-via terug na een verre inworp en gaf een voorzet op Jurgen Mattheij, die tegen de paal schoot. De bal kwam via de de paal terug in het veld en daar stond Ryan Koolwijk. De aanvoerder bleef kalm en schoot raak: 1-2.

En zo won Excelsior in extremis dankzij de spelers die misschien wel het minste van allemaal waren. Maar wat maakt het uit, want eindelijk zat het een keer mee. Liever een slechte wedstrijd en drie punten, dan complimenten en lege handen. Omdat de concurrentie een slecht weekend had, deed Excelsior bovendien goede zaken en heeft het weer wat lucht.