Spectaculaire 5-4 in Almelo geeft nodige vertrouwen

Niks is onmogelijk, bleek de afgelopen week in de Champions League. Dus waarom zou Excelsior zich bij voorbaat al neerleggen bij nacompetitie? Die ontlopen blijkt helaas niet mogelijk, maar de wedstrijd die zondagmiddag in Almelo werd gespeeld past perfect in deze week van bizarre wedstrijden. Van 4-2 naar 4-5. En hoe.

Ricardo Moniz had gesleuteld aan de opstelling. Op papier speelde Excelsior met zes verdedigers, maar op het veld bleken Robin van der Meer (linksvoor) en Jeffry Fortes (rechtsvoor) als aanvallers te fungeren. Daar tussenin Elías Már Ómarsson, na lange tijd weer in de basis.

De IJslander haalde al snel zijn gram voor al die uren die hij op de bank moest zitten, door na een corner al na vier minuten de score te openen. Het spel van Excelsior was goed in de openingsfase, maar zakte al snel in. Na de 1-1 van Adrián Dalmau, die halverwege de eerste helft geen strobreed in de weg werd gelegd om te scoren, was het spel weer ouderwets slecht.

Toch ging Excelsior rusten met een voorsprong. Doelman Janis Blaswich wilde de bal vijf seconden voor rust uittrappen, maar werd gehinderd door zijn eigen speler. Daardoor kwam de bal voor de voeten van Ómarsson. Het zat een keer mee, vooral omdat ook De Graafschap en FC Emmen achter stonden. Zou het dan toch?

Die hoop werd na rust binnen een ruim kwartier keihard aan gruzelementen geschoten. Excelsior kwam niet meer in het spel voor, kreeg kans op kans tegen en vroeg haast om tegendoelpunten. Die kwamen er ook: zeventien minuten na rust stond het 4-2. Dalmau voltooide zijn hattrick, tussendoor krulde Lerin Duarte de bal schitterend over Alessandro Damen heen.

Maar waar Excelsior het hele seizoen instortte na een tegenslag, bleef het nu strijden. De hoop groeide nadat Jurgen Mattheij twintig minuten voor tijd uit een corner de 4-3 binnenkopte. Excelsior ging ineens prima voetballen, en streed nog voor wat het waard was. En ineens lukte alles. 89ste minuut, Dennis Eckert 4-4. 91ste minuut, Elías Már Ómarsson 4-5.

Een Excelsior-speler met een hattrick, de eerste eredivisiehattrick sinds die van Michel Beukers in 1983. Vijf doelpunten, evenveel als in de laatste tien wedstrijden bij elkaar. Een overwinning, de eerste sinds 17 februari en de eerste uitzege in een halfjaar. Wat gebeurde er in Almelo?

Het was helaas niet genoeg om de nacompetitie te ontlopen. Maar wat een belangrijke overwinning was dit. Een overwinning die weer voor vertrouwen zorgt. En dat is wat de ploeg nodig heeft, met een positieve vibe aan de play-offs beginnen. Nog vijf wedstrijden knallen, en dan speelt Excelsior volgend seizoen gewoon in de eredivisie.