Spel moet beter, wel eerste drie punten

 

De kop is eraf: Excelsior is begonnen aan de Keuken Kampioen Divisie. In een thuiswedstrijd waarin je eigenlijk alles te verliezen hebt, zeker als degradant, won Excelsior zaterdagavond met 2-0 van Jong FC Utrecht. Dat we naar de eerste divisie keken, was aan het niveau op het veld te zien.

Wijzigingen
Een week voor de competitiestart kreeg Excelsior nog een 4-1 pak slaag van FC Den Bosch. Ten opzichte van die wedstrijd schoof Jeffry Fortes weer door naar het middenveld en was Hervé Matthys centrale verdediger. Dogucan Haspolat hield Kyle Ebecilio op de bank en voorin viel de keuze niet op Elias Mar Omarsson, maar op Joël Zwarts. Verder, ondanks de leegloop, zes basisspelers die ook tijdens de degradatie tegen RKC in de basis begonnen.

Geen scoringsvermogen
Vanaf de eerste seconde was Excelsior fel en volgden 45 minuten waarin vrijwel alleen maar sprake was van eenrichtingsverkeer naar de Utrechtste goal. Excelsior kreeg de ene na de andere corner, maar  net als in de voorbereiding ontbrak het in de afwerking. Bovendien bleek ook het creëeren van echte grote kansen dit keer een probleem. Verschil met de oefenwedstrijd tegen FC Den Bosch was dat Excelsior nu vervolgens niet op de counter werd weggespeeld.

Joël Zwarts
In de tweede helft leek het er even op dat Excelsior de deksel op de neus zou krijgen. Ineens was het Jong FC Utrecht dat de weg naar het doel van Alessandro Damen had gevonden. Op het moment dat een achterstand en daarmee mogelijke blamage werd gevreesd op de tribunes, zorgde Joël Zwarts voor opluchting. Twintig minuten na rust maakte hij op aangeven van Siebe Horemans het eerste doelpunt van het seizoen. De zorgen waren helemaal verdwenen toen hij tien minuten later, nu na een voorzet van Ahmad Mendes Moreira, de 2-0 maakte.

Eerste drie punten
Het spel kan en moet nog veel beter, maar de eerste drie punten zijn binnen. Excelsior is op doelsaldo gedeeld koploper met de andere twee degradanten, die hun eerste wedstrijd ook met 2-0 wonnen. Volgende week zullen we echt voelen dat we in de eerste divisie spelen, als we op maandagavond op bezoek moeten op het sportcomplex van Jong AZ.

Excelsior – Jong FC Utrecht: 2-0 (0-0)
63. Joël Zwarts 1-0
73. Joël Zwarts 2-0

Gele kaart: Luigi Bruins

Scheidsrechter: Marc Nagtegaal
Toeschouwers: 3.062

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Hervé Matthys, Sander Fischer, Robin van der Meer, Dogucan Haspolat, Jeffry Fortes, Luigi Bruins, Thomas Verhaar (55. Rai Vloet), Joël Zwarts (81. Elias Mar Omarsson) en Ahmad Mendes Moreira.

Man of the match: Joël Zwarts

Foto boven: Soccrates Images