Sterk Excelsior vergeet te winnen in Doetinchem

Excelsior liet bij De Graafschap eindelijk zien dat het zich in een uitwedstrijd kan meten met een sterke tegenstander. Helaas vergat de ploeg om te winnen in Doetinchem en ging na een 0-0 gelijkspel een punt mee de bus in.

De vraag vooraf was of Excelsior na 120 zware minuten afgelopen dinsdag tegen NEC voldoende hersteld was voor de op papier zware uitwedstrijd tegen De Graafschap. De ploeg trad aan in een 4-4-2-formatie met Elias Mar Omarsson en Stijn Meijer in de spits, achterin verving Siebe Horemans de geschorste Sander Fischer. Er was ook een basisplaats voor de twee ‘Thomassen’ die Excelsior naar de tweede bekerronde schoten. Daardoor begon Joël Zwarts op de bank.

Er lag een heet avondje in het verschiet voor Excelsior, maar het enige hoogtepunt aan de kant van De Graafschap speelde zich vlak voor de aftrap af door een groot spandoek om de boeren een hart onder de riem te steken. Het merendeel van onze fans heeft dat spandoek overigens niet kunnen zien. Zij stonden in de file en kwamen pas twintig minuten na de aftrap binnen.

Excelsior nam direct het heft in handen. Er werd minder hoog druk gezet dan in de afgelopen wedstrijden en dat pakte goed uit. De eerste speldenprik was een schot in de derde minuut van Rai Vloet, die met moeite gekeerd kon worden door keeper Hidde Jurjus. De roodzwarten waren heer en meester op het middenveld en de kansen regen zich aaneen. Een mooie aanval werd afgesloten door een poging van Omarsson en Jeffry Fortes krulde de bal via de keeper tegen de lat.

De Superboeren konden daar weinig tegenover stellen, na vijftien minuten was er pas een eerste doelpoging van Ralf Seuntjes. De gevaarlijkste man bij de thuisploeg was Mohamed Hamdaoui, voor de rest stelden de blauwwitten teleur. Excelsior ging intussen vrolijk door met het creëren van kansen. Horemans raakte de bovenkant van de lat en Omarsson kopte van dichtbij tegen de dwarsbalk. De eerste fluitconcerten waren hoorbaar, maar het spel van de thuisclub werd er niet beter door.

In de tweede helft liet Excelsior het initiatief aan De Graafschap. De thuisclub speelde slordig en Excelsior daardoor kwam niet in de problemen. Een mooie voorzet van Hervé Matthys werd bijna binnen gekopt door Meijer en Alessandro Damen moest eindelijk in minuut zestig (!) voor het eerst echt in actie komen na een schot van Hamdaoui.

Met twee wissels – Ahmad Mendes Moreira voor de goed spelende Verhaar en Zwarts voor Meijer – probeerde Ricardo Moniz nog een doelpunt te forceren. Helaas bleef deze beloning uit.

Wat de ploeg vandaag op de mat legde was prima. Horemans en Oude Kotte vormden een sterk duo achterin, samen neutraliseerden zij Seuntjens. Niemand verzaakte en het was goed om te zien dat de ploeg zich eindelijk kon meten met een sterke tegenstander in een uitwedstrijd. Moniz gaf in de voorbeschouwend aan dat de ploeg in staat is om negentig minuten gas te geven en zijn taken uit te voeren, maar dat het komt er maar niet uit komt… Vanavond is eindelijk het tegendeel bewezen.

Alle concurrenten speelden ook gelijk, waardoor de achterstand op de promotiepraatjes zes punten blijft. In de strijd om de strijd om de tweede periode kijkt Excelsior tegen vijf punten achterstand aan. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen nummer elf FC Eindhoven.

De Graafschap – Excelsior: 0-0 (0-0)

Scheidsrechter: Marc Nagtegaal
Toeschouwers: 9.511 (55 uitsupporters)

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Dogucan Haspolat, Thomas Oude Kotte, Siebe Horemans, Hervé Matthys, Jeffry Fortes, Rai Vloet, Luigi Bruins, Thomas Verhaar (70. Ahmad Mendes Moreira), Stijn Meijer (75. Joël Zwarts) en Elias Mar Omarsson.

Foto’s: Peter Lous/Soccrates