Supporterscongres 2018

 

Pro Excelsior was zondag aanwezig bij de tweede editie van het Supporterscongres, georganiseerd door Supporterscollectief Nederland. Tijdens dit congres waren supportersverenigingen van vrijwel iedere club in Nederland aanwezig om het gesprek aan te gaan met beleidsbepalers. Het congres werd gehouden op de KNVB Campus in Zeist.

Supporterscollectief Nederland
Meerdere supportersverenigingen en -groepen van vrijwel iedere club in het Nederlandse betaalde voetbal zijn lid van Supporterscollectief Nederland, dat in 2016 werd opgericht. Pro Excelsior is sinds 2017 lid van het collectief. Het Supporterscollectief behartigt de belangen van alle supportersverenigingen in Nederland om te komen tot een landelijk supportersbeleid voor bijvoorbeeld combiregelingen en clubcardverplichtingen. De stichting treedt bij de KNVB en beleidsbepalers op als gesprekspartner namens alle Nederlandse voetbalsupporters.

Toegakelijk, gastvrij en veilig voetbal
Het Supporterscongres stond dit jaar vooral in het teken van toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal. Deze ambitie werd twee jaar geleden uitgesproken door de supporters, het ministerie en de KNVB en moet in 2020 behaald zijn. De middag begon met een paneldiscussie over de stand van zaken van deze ambitie. Het panel bestond uit Bertine Steenbergen (Ministerie Veiligheid en Justitie), Henk Jan Meijer (Burgemeester van Zwolle), Raymond Alfons (SLO Heracles), Sylvia te Wierik (Politie) en Bernard Gerritsma (Veiligheidscoördinator Feyenoord). Zij gingen zowel met elkaar als met supporters in de zaal het gesprek aan. Duidelijk werd dat de supporters er weinig vertrouwen in hebben dat het plan voor een toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020 zal zijn behaald. Onder meer de bestaande combiregelingen, uitsupporters op de thuisvakken en vuurwerk in het stadion leverden uiteenlopende discussies op tussen het panel en de supporters.

Totstandkoming competitieschema
Na de pauze volgde na een boeiende presentatie van Wilco van Schaik (voormalig algemeen directeur van FC Utrecht en nu van NEC) over de samenwerking tussen clubs en supporters, gevolgd door een uitleg van Timo Reessink over de totstandkoming van het competitieschema. Tijdens de presentatie van de competitieplanner van de KNVB werd duidelijk dat er met een enorme hoeveelheid factoren rekening moet worden gehouden bij de totstandkoming van het schema, zoals regels vanuit de FIFA, afspraken met FOX Sports maar ook wensen van clubs.

Speeldagen en -tijden
Vervolgens volgde een gesprek tussen de competitieplanner en Eredivisie CV-directeur Jacco van Swart en de aanwezige supporters over vooral speeldagen en -tijden. De overgrote meerderheid van de supportersverenigingen gaven aan dat de beste speeltijden zaterdag om 19:45 uur (49%) en zondag om 14:30 uur (35%) zijn. Het idee om wedstrijden in te plannen op zondag om 20:00 uur, werd door liefst 92% afgekeurd. Uit de discussie volgde verder onder meer dat de competitieplanner er welwillend tegenover staat om rekening te houden met afstand en tijdstip en dat er een nieuw protocol is opgesteld in het geval van extreme weersomstandigheden. Het gesprek werd afgesloten met de onvermijdelijke discussie over de speeldagen van beloftenteams, iets waar Excelsior gelukkig al een aantal seizoenen niet meer mee te maken heeft.

Samenvattend werd zondag wederom duidelijk welke belangrijke positie de supporters hebben in het Nederlandse voetbal, want zonder supporters is er geen voetbal. Pro Excelsior zal zijn leden uiteraard op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen naar aanleiding van het Supporterscollectief Nederland.