Excelsior zet zichzelf voor schut tegen Telstar

 

Kwam Excelsior tegen de beloftenploegen nog weg met het matige spel, tegen Telstar werd de ploeg keihard met de neus op de feiten gedrukt. Met deze spelers wordt het behalen van rechtstreekse promotie een hels karwei. Althans, op de manier hoe in de eerste drie wedstrijden werd gespeeld. Is het 3-0 verlies in Velsen-Zuid tekenend voor het seizoen dat komen gaat, of een wake-up call? Die vraag zal de komende weken beantwoord moeten worden.

Cult van Telstar
Vier dagen na de stellage in Wijdewormer streken we dit keer neer in de heerlijke cult van Telstar. Ook dat is de eerste divisie, in positieve zin. Maar zagen we vanaf de wankele stelling in het weiland nabij Alkmaar ondanks een slechte pot drie punten, nu zagen we een slechte pot en een dikverdiende nederlaag. Excelsior kwam er nauwelijks aan te pas en werd bij vlagen weggetikt door de Telstar, dat met een jonge ploeg een prima pot op de mat legde.

Onvermogen
Acht minuten voor rust kwam Telstar op voorsprong, toen Excelsior nog geen grote kans had kunnen creëren. Dat die tegengoal viel door slecht verdedigen, zal niet als een verrassing overkomen. Na de achterstand en in de eerste fase na rust leek het er even op dat Excelsior besefte dat het zo niet langer kon. In de minuten voor rust zat de uitstekende keeper van Telstar tegen, daarna het onvermogen van Excelsior. Een halfuur voor tijd viel de 2-0, in blessuretijd vloog nog een derde om de oren.

Rampzalig
,,Hoe wij verdedigen, dat is een ramp”, waren de woorden van Ricardo Moniz na afloop. Dat is licht uitgedrukt, diverse momenten was de ploeg zelfs te licht om aan verdedigen toe te komen. Ook op andere posities is het een ramp op het veld. Er is geen lijn in het spel te bekennen. Vrijwel elke bal wordt doodsimpel ingeleverd, als die daarvoor niet al van de voeten is gespeeld. Is er eens een schietkans, dan is het oppassen geblazen op het uitvak achter de goal.

Geen incident
De forse nederlaag kan een incident worden genoemd, het zeer matige spel niet. In alle opzichten moet het beter, wil Excelsior dit seizoen een rol van betekenis gaan spelen. Volgende week wacht Helmond Sport-thuis, daarna de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Vooral in Deventer zal Excelsior uit een heel ander vaatje moeten tappen om geen slachtvoer te worden. Drie gespeeld, nog 35 te gaan.

Telstar – Excelsior: 3-0 (1-0)
37. Reda Kharchouch 1-0
58. Senne Lynen 2-0
90+2. Glynor Plet 3-0

Gele kaarten: Senne Lynen (Telstar) en Jeffry Fortes (Excelsior).

Scheidsrechter: Stan Teuben
Toeschouwers: 2.362 (85 uitsupporters)

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Sander Fischer, Hervé Matthys, Robin van der Meer, Jeffry Fortes, Dogucan Haspolat, Luigi Bruins (82. Kyle Ebecilio), Thomas Verhaar (59. Ahmad Mendes Moreira), Joël Zwarts en Rai Vloet (80. Elias Mar Omarsson).

Foto boven: Angelo Blankespoor/Soccrates