‘Tijd voor meer sfeeracties, thuis en uit’

 

Chris de Man is in december toegetreden tot het bestuur van SV Pro Excelsior. Op de algemene ledenvergadering werd hij verkozen tot bestuurslid sfeer en evenementen. “Toen ik de oproep zag, dacht ik gelijk: dit is iets voor mij.” Het duurde dan ook nog geen vijf minuten tot de telefoon van het bestuur rinkelde nadat een oproep werd geplaatst dat er werd gezocht naar een nieuw bestuurslid. Chris is geen onbekende op Woudestein en staat op het stavak alom bekend om diegene die zijn stem in alle enthousiasme weleens – of al dan niet elke wedstrijd – snel kwijtraakt.

Zo’n tien jaar geleden kwam de nu 25-jarige Chris voor het eerst bij Excelsior. “In het promotiejaar na die beroemde wedstrijd. Vrij snel heb ik een halve seizoenkaart aangeschaft en daarna ben ik nooit meer weggegaan”, zo blikt hij terug. Hij kwam bij Excelsior terecht door een groepje supporters van Zuid, die af en toe ook naar Kralingen trokken. “Ik weet niet meet welke wedstrijd het was, maar wel dat ik snel verkocht was. Daarna heb ik alleen nog maar Excelsior bezocht.” In al die jaren groeide doelman Alessandro Damen uit tot zijn favoriete speler. “Ik vind het geweldig dat je na zoveel tegenslagen toch altijd goed terugkomt.”

Feest in de vissenkom
Over de vraag wat zijn mooiste wedstrijd tot nu toe is, moet Chris even nadenken. “Ik heb zo veel mooie wedstrijden meegemaakt. Maar ik denk dan toch dat dit Cambuur-uit was op 8 mei 2016. Dat was me de wedstrijd wel zeg.” Excelsior verzekerde zich in Leeuwarden met een 2-0 zege op de slotdag van directe handhaving. “We gingen met meerdere volle bussen en veel auto’s. Het uitvak zat goed vol. En dat was te voelen. Het was zo warm in die ‘vissenkom’. Alles bij elkaar was het echt een onvergetelijke dag. Een heel stuk rijden, vol spanning op de heenweg en één groot feest op de terugweg.”

De rit naar Kralingen, en tal van uitwedstrijden, maakt hij vanaf Dordrecht, waar hij samen met zijn gezin woont. “Naast voetbal is zorg een van mijn grootste passie waar ik al elf jaar in werk. Ook heb in een klein evenementenbedrijf, waardoor ik veel van organiseren weet.” Dat komt dan ook goed van pas in zijn rol in het bestuur van SV Pro Excelsior.

In gesprek gaan
“Toen ik de oproep zag, dacht ik gelijk: dit is iets voor mij. In het bestuur wil ik iemand zijn die alle Excelsiorsupporters kan bereiken. Zodat we er samen iets moois van kunnen gaan maken. Zeker thuis, maar ook tijdens uitwedstrijden.” Chris zal zich vol gaan storten in evenementen en sfeer. Zijn eerste zet was een kleine sfeeractie tijdens de eerste stadsderby in de Eredivisie Vrouwen. “Dit gaan we doorzetten bij het eerste elftal.”

Dat kan hij natuurlijk niet alleen. “Daarom wil ik veel in gesprek gaan met verschillende groepen binnen de club. Met een aantal personen heb ik dat al gedaan.” Chris heeft zichzelf als eerste dan ook tot doel gesteld om na te gaan wat er wordt gevraagd én wat er kan. “In de toekomst gaan dat zeker veel leuke acties opleveren. Hetzelfde geldt voor evenementen, waarvoor ik al het een en ander in gedachten heb.”
Het ultieme doel is uiteindelijk meerdere sfeeracties op de tribune per seizoen. “Dat kunnen grote dingen zijn, zoals een georganiseerde vuurwerkshow. Maar ook kleinere dingen. Veel vlaggen op de tribune is bijvoorbeeld al een stap vooruit.”

Binnen de supportersvereniging heeft Chris op dit vlak al zijn eerste sporen nagelaten, want nieuwe vlaggen zijn in aantocht. “Ik hoop dat we er de aankomende jaren samen wat van gaan maken”, zo besluit Chris. “We doen dit niet alleen met het bestuur, maar met elkaar!”

Wijzigingen in bestuur
De positie voor sfeer en evenementen is na enkele jaren afwezigheid weer in het leven geroepen. De rol als bestuurslid commerciële zaken, sinds korte tijd vacant, wordt ingevuld door Jeroen Hermse (voorheen algemene zaken). De overige posities blijven ongewijzigd. De termijn van Chris de Man loopt tot september 2024, die van de vier andere bestuursleden loopt nog tot september 2023.

Het bestuur van Pro Excelsior is blij dat Chris de Man zich verkiesbaar stelde en het vertrouwen heeft gekregen van de ledenvergadering. Nu het bestuur weer uit vijf personen bestaat, zal er bij stemmingen in principe geen sprake meer zijn van een gelijke stand. Mocht dit door alsnog gebeuren vanwege onthouding, dan is de stem van de voorzitter doorslaggevend.