Totale afgang in Leeuwarden is geen incident

Een plek bij de eerste twee kunnen we voorlopig wel vergeten. Excelsior werd in Leeuwarden opnieuw op alle fronten keihard afgetroefd in een uitwedstrijd. SC Cambuur won na een collectieve Kralingse wanprestatie met 4-0. Het kan niet eens meer een incident worden genoemd.

De wedstrijd begon nog hoopvol toen de eerste kans van de wedstrijd voor Jeffry Fortes was, die zijn schot in de vijfde minuut tot corner verwerkt zag worden door doelman Sonny Stevens. Het bleek het enige wapenfeit aan Kralingse zijde te zijn in de hele wedstrijd. Excelsior probeerde druk te zetten maar als enkele roodzwarten verzaken en niet aansluiten, is het voor de tegenstander een koud kunstje om daar onderuit te voetballen.

Lijdzaam toekijken
SC Cambuur nam de controle volledig over en Excelsior kon alleen maar lijdzaam toekijken. De kansen stapelden zich op en Alessandro Damen was de enige die zijn normale niveau haalde, maar na het zoveelste gestuntel in de achterhoede was ook hij kansloos toen Jamie Jacobs halverwege de eerste helft de 1-0 maakte.

Er werd geprobeerd om met lange ballen de voorhoede te bereiken, maar het was schrijnend om te zien wat de ploeg op de mat legde. Continu balverlies, een middenveld dat werd overlopen en na de zoveelste uitglijder achterin was het oud-Excelsiorspeler Jordy van Deelen die voor 2-0 aantekende.

Als daarna blijkt dat zelfs een ingooi naar een medespeler niet lukt, weet je dat het een verloren avond is. Damen redde nog knap na een lob van Robert Mühren, maar zijn redding kon de vuilnisbak in nadat de aansluitende corner makkelijk kon worden ingekopt door Ragnar Oratmangoen. Een ontluisterende 3-0 bij rust.

Spartelend Excelsior
In de tweede helft speelde Excelsior 4-3-3, maar dat leidde niet tot enige verbetering. Na 65 minuten vond SC Cambuur het wel genoeg en liet het Excelsior spartelen. Een totaal mislukte voorzet van Siebe Horemans; een rush van Van der Meer die met bal en al over de zijlijn loopt; een corner van Dogucan Haspolat die bij de andere cornervlag belandt; en een afstandsschot van Thomas Oude Kotte die richting Afsluitdijk vloog.

SC Cambuur zag het glimlachend aan en maakte de afstraffing compleet door er met een snelle counter 4-0 van te maken via Jarchinio Antonia. Hopelijk heeft Kyle Ebecilio na het laatste fluitsignaal nog het adres gevraagd van scheidsrechter Jochem Kamphuis, zodat hij hem een bedankje kan sturen voor het niet geven van een donkerrode kaart.

Collectieve wanprestatie
Na de zoveelste teleurstellende uitwedstrijd moeten we ons hardop afvragen of de doelstelling directe promotie wel realistisch is. Het is vrijdagavond pijnlijk duidelijk geworden dat Excelsior op inzet en mentaliteit wederom is afgetroefd. De machteloosheid die van de ploeg afstraalde, had slechts deels te maken met het vertoonde spel van SC Cambuur. Het was een collectieve wanprestatie waarbij slechts één man zijn normale niveau haalde: Alessandro Damen.

De achterstand op koploper NAC Breda is inmiddels zes punten, die op nummer twee SC Cambuur vijf. Zorgwekkender is het aantal tegendoelpunten: zeventien (!) na negen wedstrijden. Slechts vier ploegen hebben er nóg meer, en die bungelen allemaal ergens onderaan.

SC Cambuur – Excelsior: 4-0 (3-0)
23. Jamie Jacobs 1-0
31. Jordy van Deelen 2-0
42. Ragnar Oratmangoen 3-0
84. Jarchinio Antonia

Gele kaart: Stanley Akoy, Mitchel Paulissen (SC Cambuur), Jeffry Fortes, Siebe Horemans en Kyle Ebecilio (Excelsior)

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Toeschouwers: 8.742

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans (67. Kyle Ebecilio), Sander Fischer, Hervé Matthys (58. Thomas Oude Kotte), Robin van der Meer, Jeffry Fortes, Rai Vloet, Dogucan Haspolat, Joël Zwarts, Stijn Meijer (75. Elias Mar Omarsson) en Ahmad Mendes Moreira