Vertrouwen groeit in eerste duel onder Dijkhuizen

 

Wat als er geen blessuretijd zou zijn? Dan speelde Excelsior gewoon nog in de eredivisie en had de ploeg deze week niet op het laatste moment drie punten hoeven te verspelen in de Keuken Kampioen Divisie. De rentree van Marinus Dijkhuizen leek direct zijn vruchten af te werpen, maar het mocht niet zo zijn tegen NAC Breda. Drie minuten voor tijd stond het nog 2-0, maar voor de zesde keer op rij werd er niet gewonnen: 2-2.

Met Dijkhuizen aan het roer leek vooraf al vast te staan dat we een ander Excelsior zouden gaan zien. Waar Ricardo Moniz graag druk wil zien, houdt Dijkhuizen het liever compact. Dat deed hij met vrijwel dezelfde basiself als Moniz. Nieuweling Brandon Ormonde-Ottewill debuteerde met een basisplaats op de plek van de geblesseerde en tegen Jong PSV finaal door het ijs gezakte Thomas Oude Kotte. Ook doelman Maarten Fockert stond voor het eerst in de basis vanwege de schorsing van Alessandro Damen.

Met NAC Breda trof Excelsior een medekwakellende degradant, al won NAC nog wel de eerste periodetitel. De Bredanaars begonnen fel en in een zeer hoog tempo. Ze zullen waarschijnlijk hebben gegokt op een snelle voorsprong, want het was duidelijk dat ze dat onmogelijk de hele wedstrijd vol zouden houden. Wonderbaarlijk genoeg scoorde NAC niet en trad de eeuwenoude voetbalwet in werking. Excelsior had nog nauwelijks iets gecreëerd tot Rai Vloet na een halfuur tegen alle verhoudingen in 1-0 maakte.

Die voorsprong gaf Excelsior vertrouwen, want het spel werd daarna beduidend beter. De ploeg durfde eindelijk meer vrijuit te spelen, al ontbrak het telkens in de laatste pass. Ormonde-Ottewill maakte in zijn eerste optreden een prima indruk. Ook Wouter Burger en Abdallah Aberkane, die af en toe wel zijn mannetje net iets te vrij liet, lieten zien aanwinsten te zijn. Een onvoldoende was er zonder twijfel wel voor Hervé Matthys. Ormonde-Ottewill moest meermaals het vuile werk voor hem opknappen en Matthys leverde de bal te pas en te onpas op lachwekkende wijze in.

Na de rust begon NAC Breda opnieuw fel, maar Excelsior hield wederom stand. Een kwartier voor tijd verdiende Ahmed Mendes Moreira, nog geen twee minuten in het veld, zelfs een strafschop. Die was makkelijk gegeven, maar dat mocht ook wel met opnieuw een stekeblinde grensrechter langs de lijn. Luigi Bruins stuurde de NAC-doelman eenvoudig de verkeerde kant op: 2-0.

Excelsior leek af te stevenen op een mooi avondje, het Dijkhuizen-effect was terug. Dat het 2-0 stond, was mede te danken aan Maarten de Fockert, die een uitstekende indruk maakte en werd verkozen tot man of the match. Want NAC Breda kreeg genoeg kansen. De Fockert hield echter op soms onmogelijke wijze de bal uit zijn doel en liet zien dat hij is uitgegroeid tot een waardig keeper.

Toch diende het onheil zich aan en dat kon al worden voorspeld toen een verdedigende wissel volgde, met Siebe Horemans voor Burger. Drie minuten voor tijd maakte Jan Paul van Hecke de aansluitingstreffer. Dat was voor NAC aanleiding om er een groot slotoffensief uit te persen. In de vierde minuut van de blessuretijd leverde dat een corner op en daaruit viel de 2-2. Uiteindelijk kwam Excelsior zelfs nog heel goed weg dat het niet met volledig lege handen stond.

Zo eindigde de rentree van Dijkhuizen alsnog in een flinke teleurstelling. Over de hele wedstrijd gezien was de puntendeling terecht, maar dat is geen geruststelling als je drie minuten voor tijd nog comfortabel leidt. Helaas zijn we het gewend, zo vaak als Excelsior punten verspeelt in blessuretijd. Positief was dat er in het spel een behoorlijke vooruitgang zat. Het vertrouwen is weer iets gegroeid, hopelijk ook binnen de selectie. Gaan de drie punten dan eindelijk volgen met Helmond Sport-uit en Jong AZ-thuis voor de boeg? Dat zou wel moeten, want een plek ónder de play-offstreep komt steeds dichterbij.

Excelsior – NAC Breda: 2-2 (1-0)
30. Rai Vloet 1-0
73. Luigi Bruins (strafschop) 2-0
87. Jan Paul van Hecke 2-1
90+4. Arno Verschueren 2-2

Gele kaart: Pele van Anhold (NAC Breda)

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Toeschouwers: 4.046

Opstelling Excelsior: Maarten de Fockert, Hervé Matthys, Abdallah Aberkane, Sander Fischer, Brandon Ormonde-Ottewill, Luigi Bruins, Rai Vloet, Wouter Burger (82. Siebe Horemans), Elías Már Ómarsson (84. Stijn Meijer), Joël Zwarts en Thomas Verhaar (71. Ahmad Mendes Moreira)

Man of the Match: Maarten de Fockert

Foto’s: Pim Waslander/Soccrates

2 reacties

  1. Ron schreef:

    Genoten van een prima wedstrijd. De nieuwkomers zijn aanwinsten, Wouter Burger de ‘Messias van Zuid’, wat een verschil met hem op het middenveld erbij. Blijkbaar motiveerde dat ook Luigi Bruins want die speelde én werkte als vanouds. Horemans erin betekent puntenverlies lijkt het en Matthys was een drama maar die kan echt beter. Wat een genot ook hoe Dijkhuizen de media te woord staat, rustig, en dat is wat het team nodig heeft en dan gaat het spel nog beter worden. Ik kijk al uit naar volgende wedstrijd met hopelijk de Messias 90 minuten in het veld.

  2. Arthur schreef:

    Prima verslag. Even beetje opnemen voor Aberkane. Verhaar liep nooit met zijn back mee maar stond in het midden lucht te dekken, Aberkane moest dus te vaak kiezen tussen 2 man. Matthijs is minstens zo zwak als Oude Kotte, hopelijk structureel Humphreys voor hem in de plaats