Vier keer Thomas en Excelsior bekert verder

Het begon heel slecht, maar het werd uiteindelijk een heerlijk bekeravondje voor Excelsior. Na drie seizoenen te zijn uitgeschakeld in de eerste ronde, bekerde Excelsior dit jaar wel verder. In de thuiswedstrijd tegen NEC werd het 4-2 dankzij Thomas en Thomas, nadat Excelsior in extremis een verlenging uit het vuur sleepte.

Slechte start
Excelsior ging in de eerste helft verder met waar ze vrijdag gebleven waren. Dat resulteerde binnen drie minuten al in de 0-1. Die snelle tegentreffer schudde Excelsior niet direct wakker. Excelsior herstelde zich pas laat in de eerste helft en mocht blij zijn dat NEC niet wist te profiteren van veelvuldig balverlies, vooral Hervé Matthys verdedigde veelvuldig door het midden uit. Ook Joël Zwarts kon geen potten breken omdat hij wederom rechtsbuiten stond, terwijl hij daar nauwelijks uit de voeten kan.

Hoe anders was het na rust. Excelsior, met Elias Mar Omarsson voor Zwarts, speelde ineens veel feller en binnen zes minuten kopte Thomas Oude Kotte raak uit een corner: 1-1. Het spel zag er ineens veel beter uit en het was wachten op de tweede treffer, maar toch viel die aan de andere kant. Nadat Jeffry Fortes en Ahmad Mendes Moreira op elkaar botsten, kon NEC er razendsnel uit op de counter en viel Excelsior als een kaartenhuis in elkaar.

Vlak voor tijd
Na de tegengoal was Excelsior het weer kwijt en leek uitschakeling aanstaande. Toch kon de ploeg het in de laatste tien minuten weer opbrengen om vol op de aanval te spelen en twee minuten voor het einde schoof invaller Thomas Verhaar de 2-2 binnen. Daarna kreeg Rai Vloet in de reguliere speeltijd nog twee megakansen, maar door teveel twijfel en een wonderbaarlijke redding van de NEC-doelman kon het mager gevulde Woudestein zich opmaken voor verlenging.

Daarin had Excelsior weinig meer te duchten van NEC en dankzij de sterk ingevallen Verhaar viel alles de goede kant op. Een paar seconden voor het einde van de eerste helft van de verlenging gaf hij vanuit een verre vrije trap de assists voor de tweede treffer van Oude Kotte. Direct na de start van de tweede helft van de verlenging, tikte hij na een goede aanval zelf zijn tweede binnen in de korte hoek.

Twintig minuten eerder leek Excelsior nog dood en begraven, maar dankzij de ‘Thomassen’ was er eindelijk een heerlijke opsteker. Het einde van de tweede helft en de verlenging bieden weer perspectief, de ploeg kan het dus wel. Hopelijk lukt dat vrijdag ook in de belangrijke uitwedstrijd tegen De Graafschap. De loting voor de tweede ronde, waarin ook de clubs die Europees voetbal spelen instromen, is zaterdagavond.

Excelsior – NEC: 4-2 (0-1, 2-2) n.v.
3. Anthony Musaba 0-1
51. Thomas Oude Kotte 1-1
66. Anthony Musaba 1-2
88. Thomas Verhaar 2-2
105. Thomas Oude Kotte 3-2
106. Thomas Verhaar 4-2

Gele kaart: Luigi Bruins, Elias Mar Omarsson (Excelsior), Frank Sturing en Rens van Eijden (NEC)