View from England

 

In het vorige nummer van Pro Excelsior hebben jullie kennis kunnen maken met een van onze supporters in Engeland, Stewart Henry (ook supporter van Leicester City). Uiteraard heeft hij de promotie ook van een afstand meebeleefd, zijn verhaal vanuit Engeland:

Allereerst wil ik de supporters, spelers en technische staf van Excelsior feliciteren met het behalen van promotie naar de eredivisie. Het is een geweldige prestatie van iedereen die bij deze club betrokken is en het feest dat losbarstte op die zonnige dag in Waalwijk, zag er fantastisch uit.
Dit seizoen heb ik slechts enkele wedstrijden kunnen bezoeken en daardoor heb ik geen optimaal, totaalbeeld van het seizoen kunnen vormen, maar het leek er op dat de spelers vanaf het begin met veel zelfvertrouwen speelden.
JD Tomasson is hier heel belangrijk in geweest, hij heeft een goede basis neergelegd waarop Dijkhuizen en de spelers konden doorbouwen. In het seizoen 2012-2013 zagen wij de wedstrijd tegen Go Ahead, uitslag 1-6. De spelers speelden zeer moeizaam in balbezit, geloofden niet in zichzelf en elkaar en speelden zonder zelfvertrouwen, wat een verschil met de wedstrijden die we afgelopen seizoen hebben gezien!
De nieuwe aanwinsten zoals Veldwijk, Hutten en Stans hebben de kracht van het elftal enorm versterkt, hoewel Veldwijk thuis tegen zijn voormalige club Dordrecht slecht speelde en een penalty miste, heeft hij (wat ik nooit had verwacht) zich ontwikkeld tot een topspeler. De media in Engeland melden dat Leicester City (volgend seizoen Premier League) interesse in hem heeft en dat zij niet de enige zijn die hem een interessante speler vinden, maar zoals jullie zullen begrijpen, stellen die andere clubs in Engeland niets voor…
Het succes van Excelsior heeft mij toch wel verbaasd, zeker als je de laatste twee, voorafgaande seizoenen bekijkt. Statistieken liegen niet: slecht 4 overwinningen in seizoen 2012-2013 en net geen laatste geworden vanwege een iets beter (+3..) doelsaldo., uitgeschakeld in de beker door ONS Sneek. Seizoen 2011-2012 laatste in de eredivisie, met wederom slechts vier overwinningen, uitgeschakeld in de beker door GVVV….
Wat was het afgelopen seizoen dan spectaculair, evenveel overwinningen als in de drie seizoenen daar voor! Een sterke selectie, een solide verdediging, een uitgebalanceerd middenveld en een effectieve aanval, de basis voor een super jaar. Ik zie de toekomst zonnig in, het eredivisie scenario lag ongetwijfeld al in de bovenste bureaula van de directie, de verkoop van seizoenskaarten loopt prima.
Cambuur en Go Ahead hebben hun seizoen in de eredivisie relatief eenvoudig overleefd en Zwolle won zelfs de beker, voor de eerste keer sinds seizoen 2001-2002 zijn drie eredivisie clubs gedegradeerd, dit feit, gecombineerd met de sterke performance dit seizoen, moet de club sterken in het geloof ook op het hoogste niveau succesvol te kunnen zijn. Het zal geen makkie worden, er zijn sterke teams en spelers in de Eredivisie , maar iedereen die Excelsior een warm hart toedraagt verdient het om weer op het hoogste niveau te mogen strijden!