We zijn weer begonnen, en hoe!

 

Zullen de gedachten van sommige spelers zijn teruggegaan naar acht maanden geleden? Op 27 januari vormde De Herdgang het decor van de ondergang van Ricardo Moniz. In China was toen kort geleden een vreemd virus opgedoken, maar dat was volgens experts geen gevaar voor de rest van de wereld. Dus konden we onze ogen rustig richten op Marinus Dijkhuizen, die Excelsior steeds verder uit het slop leek te trekken.

De rest is geschiedenis. 176 dagen na de 3-0 tegen MVV stonden we weer op De Herdgang. Nou ja… ‘we’? Wat uitduels betreft moeten supporters het voorlopig van de eigen bank en FOX Sports hebben. Desondanks werd het een zeer vermakelijke middag. En dat terwijl de verwachtingen van menig supporters niet al te best waren. De spelers bewezen het ongelijk: Jong PSV werd met liefst 6-1 verslagen! Een geweldige uitslag die we lange tijd niet meer gewend waren.

Mooie goals
In verdedigend opzicht gebeurde er afgelopen zomer niets op de transfermarkt. Dezelfde gatenkaasverdediging moet het dit seizoen dus laten zien. Op het veld stond het wel iets anders dan vorig seizoen: Sander Fischer is zijn basisplaats kwijt en Siebe Horemans krijgt de voorkeur boven Abdallah Aberkane. In de aanval mag Elías Már Ómarsson het laten zien in plaats van Stijn Meijer. Ook Ahmad Mendes Moreira startte bij de eerste elf, evenals de debuterende Reuven Niemeijer en Mitchell van Rooijen.

Mendes Moreira liet al binnen vijf minuten van zich spreken met een mooie goal. Na 35 minuten deed ook Joël Zwarts dat, hopelijk geeft hij niet té veel zijn visitekaartje af nu de transferperiode nog bezig is. Excelsior had weinig te duchten van Jong PSV, dat een niet al te beste indruk maakte en weinig tegenstand bood. Maar toch: je moet de goals dan nog wel zelf maken. En vorig seizoen wees uit dat dit niet altijd even makkelijk gaat.

Efficiënt
Hoe anders was het zeker in de efficiënte en uitstekende tweede helft, waarin Thomas Oude Kotte al snel uit een corner binnen kopte. In de laatste twintig minuten kon het telraam erbij worden gehaald. Eerst was het Justin de Haas die een schot van ver van Zwarts het laatste zetje in eigen doel gaf. Ómarsson zette in de laatste tien minuten zijn goede reeks van einde vorig seizoen voort met twee goals, met daartussen een eretreffer voor Jong PSV.

De IJslander staat nu op tien goals in de laatste tien duels. Ook de in het profvoetbal debuterende Julian Baas verdient een eervolle vermelding. Nog geen zes minuten in het veld gaf hij al zijn eerste assist.

6-1, wat een weelde! Een zeer welkome seizoenstart met deze gemakkelijke en verdiende ruime overwinning. Inclusief de traditionele Teletekst-screenshot, met Excelsior op één. De kop is eraf, de eerste punten zijn binnen en er is direct aan het doelsaldo gewerkt. Ook thuis voor de buis was het een genoegen. Nog 37 wedstrijden te gaan. Volgende horde: Almere-thuis.

Jong PSV – Excelsior: 1-6 (0-2)
5. Ahmad Mendes Moreira 0-1
36. Joël Zwarts 0-2
53. Thomas Oude Kotte 0-3
72. Justin de Haas (eigen doelpunt) 0-4
80. Elías Már Ómarsson 0-5
86. Damian Timan 1-5
89. Elías Már Ómarsson 1-6

Gele kaart: Emmanuel Matuta (Jong PSV), Ahmad Mendes Moreira en Brandon Ormonde-Ottewill (Excelsior)

Scheidsrechter: Stan Teuben

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Hervé Matthys, Thomas Oude Kotte, Brandon Ormonde-Ottewill (75. Abdallah Aberkane), Reuven Niemeijer (83. Thomas Verhaar), Mitchell van Rooijen (69. Mats Wieffer), Luigi Bruins (83. Julian Baas), Ahmad Mendes Moreira (75. Stijn Meijer), Elías Már Ómarsson en Joël Zwarts

Foto’s: Photo Prestige/Soccrates

1 reactie

  1. mark schreef:

    Gaaf gefeliciteerd bedankt