Weer geen goal, weer geen punten

Tijd om te treuren was er niet, na de nederlaag tegen NAC en het vertrek van Poldervaart. Ook niet om een schokeffect teweeg te brengen, bleek zaterdagavond in de wedstrijd tegen FC Groningen. De roerige week werd afgesloten met de zesde nederlaag op rij: 1-0.

Hoekstra vertelde donderdag tegen RTV Rijnmond dat Poldervaart echt wel zijn stempel had gedrukt. Hij startte dan ook met vrijwel dezelfde elf als tegen NAC Breda. Het enige verschil was dat Jeffry Fortes in plaats van Marcus Edwards aan de aftrap stond. De Engelsman begon noodgedwongen op de bank omdat hij niet fit was. Fortes speelde daarom niet als verdediger, maar op het middenveld.

De eerste helft was er een om kort over te zijn. Na drie minuten stond Excelsior al bijna op achterstand, maar had het geluk dat Kaj Schierhuis over schoot. Het was het enige schot op doel van de eerste helft. Excelsior, dat pas na zeven minuten voor het eerst voor langere tijd over de middenlijn kwam, kwam zelfs niet tot een schot naast te palen. Het was een herhaling van zetten: er werd niets gecreëerd, geen voorzet kwam aan en er werd veel balverlies geleden. Ook bij FC Groningen ging er veel mis.

Na rust stond er een ander Excelsior. De Kralingers controleerden de eerste twintig minuten en kwamen meerdere malen gevaarlijk voor het doel van Sergio Padt. Met name Jurgen Mattheij (naast) en Mounir El Hamdaoui (in de handen van Padt) dichtbij een goal. Het schot van El Hamdaoui was, en bleef, het enige schot op doel van Excelsior deze wedstrijd. Maar kansen en mogelijkheden waren er te over voor Excelsior.

Maar scoren? Het lijkt niet te mogen, en het past precies in de fase waarin Excelsior zich momenteel bevindt. En als je hem zelf niet maakt… Pas twintig minuten voor tijd liet FC Groningen weer voor het eerst iets van zich horen. Eerst schoot Ritsu Doan nog naast, daarna draaide Paul Gladon goed weg en zijn uithaal belandde achter Alessandro Damen.

Nog vijf wedstrijden te gaan. Als er deze week een nieuwe trainer wordt gevonden, start die zaterdag met de zwaarste wedstrijd van het seizoen: Ajax-uit. Heeft ‘ie in elk geval niets te verliezen bij zijn debuut, of wordt het een rentree?

Steun Excelsior zaterdag in Amsterdam! De buscombi kost slechts 15 euro (vertrek 16:30 uur). Bestel je ticket via www.excelsiortickets.nl.