Zakelijke nederlaag tegen koploper PSV

 

Eén schot op doel. Dat is de oogst van Excelsior in de twee ontmoetingen met koploper PSV dit seizoen. Vijf minuten voor het einde schoot Marcus Edwards de bal in de handen van doelman Jeroen Zoet. Een nieuwe afslachting bleef zaterdag uit: PSV won zakelijk met 0-2.

Excelsior behaalde sinds de winterstop evenveel punten als PSV, dat de flow van de eerste seizoenshelft kwijt lijkt te zijn. Het spel van de Kralingers in de afgelopen weken daarentegen biedt meer perspectief dan dat van daarvoor. Tegen PSV kwam Excelsior – dat voor het eerst in 2019 puntverlies leed in een thuiswedstrijd – er desondanks niet aan te pas.

Had PSV hetzelfde kunnen opbrengen als in december in Eindhoven (6-0) dan had Excelsior zomaar eens een nieuwe oorwassing kunnen krijgen. De Eindhovenaren waren heer en meester, maar speelden alsof komende week een Europese wedstrijd op het programma staat en de krachten moesten worden gespaard. Dat kon ook makkelijk, want Excelsior speelde zeer matig.

Mede door de kwaliteiten van PSV zijn we niet aan kansen of goals toegekomen, zei Adrie Poldervaart na afloop. Toch speelde Excelsior zonder de overtuiging die wel tegen bijvoorbeeld Feyenoord te zien was. Alsof er vooraf was besloten dat er op deze zaterdagavond niets te behalen viel. Het hielp natuurlijk niet dat zowel Ryan Koolwijk (geschorst) als Luigi Bruins (geblesseerd) afwezig waren – het gemis van het duo was groot.

Steven Bergwijn werd de man of the match aan de kant van PSV. Al in de achtste minuut slalomde hij door de verdediging heen, en negen minuten na rust scoorde hij nogmaals. Thomas Oude Kotte kopte terug op Alessandro Damen, en daar hoopte Bergwijn al op. Die klasse – het moet gezegd worden – zorgde ervoor dat hij bleef staan en de 0-2 kon binnenschuiven.

Had PSV er nog een paar ingelegd, dan was dat niet geflatteerd. Dat gebeurde niet, en zo werd het een uitslag waar Excelsior vooraf voor had getekend. Excelsior-PSV werd een wedstrijd die niemand lang zal bijblijven. De komende vijf wedstrijden, daarin moet het gebeuren.

Achtereenvolgens tegen VVV-Venlo (uit), PEC Zwolle (thuis), SC Heerenveen (uit), FC Groningen (uit) en NAC Breda (thuis). Daarna zal er een stuk meer duidelijkheid zijn hoe het seizoen af gaat lopen. Afgelopen seizoen speelde Excelsior zich officieus veilig in Venlo (3-2 overwinning). Dat zal komende zaterdag niet gaan gebeuren, maar juist daardoor is jouw steun nog harder nodig. De buscombi (vertrek 15:15 uur) kost slechts 17 euro. Tickets via www.excelsiortickets.nl.

Foto: Jan den Breejen/Excelsior Rotterdam