2007: De vangst van Den Ouden

 

Excelsior sluit het seizoen 2017-2018 zondag af met de thuiswedstrijd tegen Ajax. In 2007 won Excelsior voor de eerste en laatste keer van de Amsterdammers. Op een moeilijk bespeelbaar veld was er een dubbele hoofdrol voor matchwinner Geert den Ouden.

Het leek er even op, dat de wedstrijd tegen Ajax zou worden afgelast. Excelsior werkte de thuiswedstrijden elf jaar geleden nog af op natuurgras, maar had met goedkeuring van de KNVB als enige club in de Eredivisie geen veldverwarming. Eind december 2007 waren de weersomstandigheden met vorst en sneeuw allesbehalve perfect. Tientallen vrijwilligers maakten de grasmat sneeuwvrij, maar aan de keiharde ondergrond was niets te doen.

“Allemaal leuk en aardig,” zei Ajax-trainer Adrie Koster na afloop. De trainer keerde na vier jaar weer terug bij Excelsior, waar hij tussen 1997 en 2003 aan het roer stond. “Maar op zo’n veld mag natuurlijk nooit worden gevoetbald. Wij moesten het spel maken en waren daardoor het meeste in het nadeel. Al hebben we niet verloren door het veld.”

Excelsior werd namelijk al na dertig seconden in het zadel geholpen, nadat Kees Luijckx zeer gemakkelijk een duel won door mistasten van Jürgen Colin en Mitchell Piqué in staat stelde om via de binnenkant van de paal te scoren. En dat terwijl Excelsior zeer gehavend aan de wedstrijd begon. Ton Lokhoff miste bij voorbaat al vier basisspelers vanwege blessures en zag ook Sebastián Pardo ziek afhaken.

Ook in de tweede helft kwam Excelsior vroeg tot scoren. Binnen de minuut kon Jan Vertonghen nog een doelpunt van Geert den Ouden voorkomen door de bal op de doellijn weg te koppen, maar vier minuten later was het wel raak. Piqué kreeg vrije doorgang en passeerde zonder moeite vier verdedigers. Hij stuitte op Maarten Stekelenburg, maar de doelman maar had de bal niet klemvast en Den Ouden reageerde adequaat.

Het ongetwijfeld meest bizarre hoogtepunt uit de carrière van Geert den Ouden volgde. Met volle vaart rende hij langs de Zuid tribune om zijn doelpunt te vieren. Op dat moment vloog een vol glas bier richting het veld, die Den Ouden ondanks zijn enorme vaart zonder moeite wist te vangen.

Den Ouden kroonde zich met dit doelpunt tot matchwinner, want halverwege de tweede helft verkeek Ronald Graafland zich op een lage vrije trap van John Heitinga, waarna Hedwiges Maduro de aansluitingstreffer kon binnenschuiven. Graafland keepte verder een uitstekende wedstrijd en zorgde er met meerdere fantastische reddingen voor dat er voor het eerst van Ajax werd gewonnen.

Eredivisie 2007-2008 – speelronde 16
zondag 23 december 2007

Excelsior – Ajax: 2-1 (1-0)
1. Piqué 1-0
49. Den Ouden 2-0
63. Maduro 2-1

Gele kaarten: Van Steensel (Excelsior), Maduro en Suárez (Ajax).
Scheidsrechter: Nijhuis
Toeschouwers: 3.500

Opstelling Excelsior: Graafland, Van Nieuwstadt, Altheer, Zijm, Piqué, Bandjar, Van Steensel, Luijckx, Den Ouden (72. Korf), Voskamp en Braber.

Steun Excelsior in de laatste wedstrijd van het seizoen! Bestel je ticket via www.excelsiortickets.nl.