2011: Heer en meester in zespuntenduel

Excelsior speelt vrijdag de thuiswedstrijd tegen Willem II, dat evenals Excelsior zo goed als veilig is. Zeven jaar geleden had de ontmoeting een flink andere lading, toen dit een cruciale zespuntenwedstrijd was tussen de nummers zestien en achttien. Excelsior won met 4-0 en behaalde daarmee drie enorm belangrijke punten in de strijd om handhaving.

Excelsior had voorafgaand aan de wedstrijd al elf punten voorsprong op hekkensluiter Willem II en daardoor betekende een overwinning, tien wedstrijden voor het einde van het seizoen, dat de ploeg vrijwel zeker niet direct zou degraderen. Voor Willem II daarentegen was de wedstrijd in Rotterdam er één om de laatste strohalm te pakken.

Dat beide ploegen onderaan in de Eredivisie bungelden, was te zien aan het slordige spel. Dit zorgde ervoor dat er weinig spektakel was in de eerste helft. Excelsior ging wel aan de thee met een 1-0 voorsprong: Geert Arend Roorda faalde niet toen hij oog in oog kwam te staan met doelman Davino Verhulst.

In de tweede helft was het spel wederom niet om over naar huis te schrijven, maar was er wel spektakel. Vooral aan de kant van Excelsior was het genieten. Kort na rust scoorde Roorda vanaf de strafschopstip zijn tweede na een onnodige overtreding van Arjan Swinkels. Na de 2-0 leek Willem II de strijd om lijfsbehoud te hebben opgegeven. In de laatste tien minuten maakte Excelsior de Tilburgse blamage compleet. Nayib Lagouireh en Guyon Fernandez breidden de score in een tijdsbestek van twee minuten uit naar 4-0. Aan Tilburgse zijde viel, een kwartier voor het einde van de wedstrijd, slechts één echte kans te noteren.

Ondanks de riante overwinning bleef Excelsior zestiende, met de voorsprong op de laatste plaats was gegroeid tot veertien punten. Het lukte Excelsior, ondanks een eindsprint in de laatste wedstrijden, niet om nacompetitie te ontlopen. Handhaven deed Excelsior zich wel, in tegenstelling tot Willem II. De Tilburgers kwamen niet meer van de laatste plaats af en degradeerden naar de Jupiler League.

Toeschouwers: 3.600

Opstelling Excelsior: Paauwe, Bovenberg, Nelom, Nieveld, Ramsteijn, Koolwijk (74. Wattamaleo), Roorda, Clasie, Fernandez, Fileccia (80. Simon) en Zeegelaar (64. Lagouireh).

Er zijn geen tickets meer beschikbaar voor Excelsior – Willem II. De wedstrijd is al volledig uitverkocht!