2011: Heerenveen juicht voor Roorda

 

Excelsior speelt zaterdag de uitwedstrijd bij SC Heerenveen. Bij het zien van deze wedstrijd zullen de gedachten ongetwijfeld voor altijd teruggaan naar de ontmoeting op 2 april 2011, toen Excelsior na een krankzinnige slotfase stuntte en met een 3-2 overwinning huiswaarts keerde. Geert Arend Roorda had op deze avond een onmiskenbare hoofdrol.

De middenvelder stond onder contract bij SC Heerenveen en speelde in de tweede seizoenshelft van het seizoen 2010-2011 op huurbasis bij Excelsior. Roorda speelde slechts vijftien wedstrijden in het shirt van Excelsior, maar scoorde wel negen doelpunten. Twee van deze doelpunten scoorde hij in het Abe Lenstra Stadion tegen zijn eigen club.

Excelsior leek af te stevenen op een kansloze nederlaag in Heerenveen. Al na twee minuten opende oude bekende Michel Breuer de score en na een halfuur maakte Bas Dost de 2-0. Een kwartier voor tijd stond deze stand nog altijd op het scorebord, tot Geert Arend Roorda zich ontpopte tot lieveling van zowel de Excelsior- als Heerenveensupporters.

Roorda trok de stand binnen vijf minuten hoogstpersoonlijk gelijk. Zijn doelpunten werden ook gevierd door het thuispubliek, al was het niet uit onvrede over de prestaties van SC Heerenveen dat op een teleurstellende elfde plaats stond. Na afloop verklaarde Roorda tegenover RTV Rijnmond dat Excelsior moed putte uit de aanmoedigingen van het thuispubliek. Wellicht dat dit ervoor heeft gezorgd dat invaller Nayib Lagouireh in de slotfase de 2-3 scoorde, wat door het thuispubliek wederom met gejuich werd ontvangen.

Na afloop werd Geert Arend Roorda, die zich na het feestje met het uitvak dankbaar liet toejuichen door het Friese publiek, overladen met felicitaties. Tegenover RTV Rijnmond sprak hij van een heel bijzondere avond: “Dat er wordt gejuicht voor de tegenstander is wel heel bijzonder. Dit maak je nooit mee”. Het had niet veel gescheeld, of alle spelers van Excelsior vierden feest met het thuisvak. Cees Paauwe hield de andere spelers tegen, toen zij aanstalten maakten om zich net als Roorda toe te laten juichen.

Het was zeven jaar geleden een onwaarschijnlijk beeld in Heerenveen. De kans is klein dat de Friezen zaterdag op de stoelen zullen staan als Wout Faes een corner binnen kopt.

Eredivisie 2010-2011 – speelronde 29
zaterdag 2 april 2011

SC Heerenveen – Excelsior: 2-3 (2-0)

2. Breuer 1-0
31. Dost 2-0
76. Roorda 2-1
81. Roorda 2-2
90. Lagouireh 2-3

Gele kaarten: Janmaat, Gouweleeuw (SC Heerenveen), Pellatz, Roorda en Koolwijk (Excelsior)
Rode kaart: Grindheim (85e minuut, SC Heerenveen)
Scheidsrechter: Nijhuis
Toeschouwers: 25.800

Opstelling Excelsior: Pellatz, Bovenberg, Nelom, Nieveld, Van Steensel (86. Eekman), Koolwijk, Wattameleo (33. Bergkamp), Roorda, Vincken, Fernandez (64. Lagouireh) en Zeegelaar.

Steun Excelsior zaterdag in Heerenveen! Bestel je ticket via www.excelsiortickets.nl.