2015: Droom aan diggelen

Excelsior speelt zondag tijdens de laatste uitwedstrijd van het seizoen tegen FC Groningen. Deze wedstrijd zal voor altijd doen terugdenken aan 8 april 2015. Wat een onvergetelijke dag moest worden, werd de dag waarop de Kralingse bekerdroom in het Hoge Noorden aan diggelen werd geschoten.

Excelsior stond voor het eerste sinds 1978 in de halve finale van het toernooi om de KNVB Beker, onder meer door riante overwinningen op NAC Breda (6-0) en Roda JC Kerkrade (4-1), maar moest toestaan dat FC Groningen naar De Kuip zou gaan. De bekerdroom eindigde na een 3-0 nederlaag in Groningen.

“We gaan de beker winnen, en niemand die ons gelooft!” De 750 gespannen meegereisde supporters genoten er op deze dag van dat Excelsior zich aan het einde van de avond misschien voor de tweede keer in de historie bekerfinalist kon noemen. Deze gedachte bleek in de eerste helft terecht, want het was Excelsior dat de beste kansen creëerde.

Ninos Gouriye was als eerste dichtbij de openingstreffer, maar schoot na een geweldige pass van Jeff Stans naast. Iets later kopte Rick Kruys de bal van dichtbij niet in de goal maar in de handen van Sergio Padt. Vijf minuten voor rust werd Excelsior in rouw gedompeld. Hans Hateboer schoot de bal hard in de korte hoek achter Gino Coutinho.

Excelsior kwam de tegengoal niet meer te boven. Enkele seconden na rust kreeg Excelsior via Tom van Weert nog een grote kans, Padt tikte de bal uit het doel, maar daar bleef het bij. “In de tweede helft vloeiden de krachten bij ons weg”, verklaarde Fischer na afloop. Acht minuten na rust scoorde Albert Rusnák de tweede Groningse treffer, waarna alle Kralingse hoop leek vervlogen.

Het lukte de Kralingers namelijk niet meer om grote kansen te creëren. Ondanks de vele kansen aan de kant van FC Groningen, werd de wedstrijd twee minuten voor tijd pas definitief beslist toen Tjaron Chery de 3-0 eindstand op het scorebord zette.

Bij trainer Marinus Dijkhuizen overheerste ondanks de uitschakeling trots: “Het is een behoorlijk niveau wat we hebben aangetikt. Fysiek, mentaal, en technisch. Het publiek begon al te fluiten, dat zegt wat. We gaan een klein biertje drinken, want dat hebben we wel verdiend met zijn allen.”

Ook Sander Fischer vond dat Excelsior niet onder deed voor FC Groningen: “We hebben echt verzuimd om door te drukken, om de trekker over te halen. We waren niet dodelijk genoeg. Dit is niet wat we wilden, dit is niet waar we van droomden.” De Groningse droom kwam een maand later, dankzij een 2-0 overwinning in de finale tegen PEC Zwolle, wel uit.