Verlies tegen El Khayati

De vreugde van de eerste overwinning van het seizoen was helaas van korte duur. Net als in de afgelopen seizoenen maakte ADO Den Haag weer eens duidelijk een enorme angstgegner op Woudestein te zijn. Het verschil met de afgelopen seizoenen was dat Excelsior nu wél dikverdiend verloor: 2-4.

De verdedigers van Excelsior zullen vannacht ongetwijfeld meerdere keren wakker zijn geworden met nachtmerries over Abdenasser El Khayati. De middenvelder van ADO Den Haag velde zaterdag met vier doelpunten hoogstpersoonlijk het vonnis over Excelsior. Maar de nederlaag was niet alleen te wijten aan de uitblinkende El Khayati.

Excelsior stond machteloos op het veld tegen de Hagenezen. Vooral de eerste helft was er één om heel snel te vergeten. Alleen via Ryan Koolwijk kreeg Excelsior een kansje. Op dat moment stond het al 0-1 nadat ADO Den Haag een strafschop kreeg. Een onnodige strafschop veroorzaakt door Lorenzo Burnet, nadat Hervé Matthys knullig balverlies leed.

Het was zeker niet de enige fout achterin. Het was te danken aan Sonny Stevens dat Excelsior niet tegen een monsternederlaag aanliep. Toch werd het op slag van rust nog 0-2, omdat El Khayati de bal vanaf 20 meter schitterend in de hoek krulde. Het was duidelijk dat dit doelpunt een enorme mentale klap was voor Excelsior.

De neutrale kijker zal vooral halverwege de tweede helft hebben gesmuld. Tussen de 65e en 72e minuut vielen er liefst vier doelpunten. Eerst breidde El Khayati de voorsprong uit naar 0-4. Normaal gesproken het moment dat het over en uit is en Excelsior moet waken voor een nog grotere nederlaag. Maar een minuut na de 0-4 scoorde Mikael Anderson de aansluitingstreffer en twee minuten later scoorde Denis Mahmudov de 2-4.

De hoop op een gigantisch wonder groeide. Zeker toen Mahmudov kort daarna een enorme kans op de 3-4 miste. Het blijft bij de vraag “wat als?”, want Mahmudov scoorde niet. Het was ook het moment dat het geloof bij Excelsior weer verdween, zeker nadat Poldervaart een aanvaller voor een aanvaller wisselde. ADO Den Haag kon de wedstrijd moeiteloos uitspelen.

Het was een complete off-day voor Excelsior om snel te vergeten. ADO Den Haag heeft Adrie Poldervaart in elk geval genoeg huiswerk meegegeven voor tijdens de interlandperiode. Want niet alleen in aanvallend opzicht wordt er nauwelijks iets gecreëerd, voor de derde wedstrijd op rij werd Elías Már Ómarsson weer nauwelijks aangespeeld, maar ook in de verdediging is er genoeg werk aan de winkel.

Om dan toch een lichtpuntje te kunnen noemen: het debuut van Marcus Edwards was hoopgevend. Direct werd duidelijk dat de kleine Engelsman veel creativiteit in zich heeft. Laten we hopen dat hij dit over twee weken tegen Willem II direct vanaf de aftrap kan laten zien. Wie weet wordt de tandem Ómarsson-Edwards er één waar we het over een paar seizoenen nog steeds over hebben.