Stijn van Gassel verkozen tot speler van het jaar

 

Stijn van Gassel is door de supporters van Excelsior Rotterdam met overmacht verkozen tot speler van het jaar 2022-2023. De doelman hield Excelsior dit seizoen met wonderlijk keeperswerk wekelijks op de been en pakte zo in de strijd om handhaving tal van kostbare punten voor de Kralingers.

Met een niet eerder vertoond overwicht van liefst 78 procent van de stemmen is Van Gassel na Jordy Deckers (seizoen 2012-2013) de tweede keeper ooit die is verkozen tot speler van het jaar. Supportersvereniging Pro Excelsior organiseerde de verkiezing voor de 28ste keer en overhandigde de bokaal zondag na afloop van de laatste thuiswedstrijd in de Eredivisie tegen Fortuna Sittard. Van Gassel krijgt ook een eervolle vermelding in het supportershome.

Geen uitleg nodig
Voor supporters was het klip en klaar waarom Van Gassel de beste was. Een selectie uit de motivaties spreekt boekdelen: geen uitleg nodig, spreekt voor zich, duidelijk toch, wie anders. Een supporter vroeg zich zelfs af waarom we nog om een motivatie vroegen als het om een stem op de doelman ging. Meermaals wordt benadrukt hoe belangrijk Van Gassel was, hoeveel cruciale punten hij heeft gepakt, dat Excelsior zonder hem een karrenvracht aan extra tegengoals zou hebben en bij de onderste twee zou hebben staan.

Van Gassel maakte in 2021 na zeven seizoenen bij Helmond Sport, waarvan de supportersvereniging aanwezig was bij de uitreiking van de trofee, de overstap naar Kralingen. In zijn eerste seizoen bij Excelsior maakte hij zich al direct onsterfelijk door de beslissende strafschop in de finale om promotie te stoppen. Een paar weken later liet hij in de seizoensouverture op bezoek bij SC Cambuur zien dat hij er in de zomer nog beter was geworden. Het hele seizoen voerde Van Gassel de lijst van keepers met de meeste reddingen in de Eredivisie aan.

Behalve zijn sportieve prestaties wordt Van Gassel ook geroemd om zijn persoonlijkheid. Zo staat hij volgens de supporters altijd met een positieve uitstraling op het veld, helpt hij zijn ploeggenoten als het minder gaat en is hij simpelweg een topvent. “Iemand die echt betrokken is met de club”, luidt een van de motivaties. “Komt na de wedstrijd altijd even met supporters spreken aan de Albers-zijde, bij winst en verlies. Goeie gozer.”

Eerdere winnaars
In de speler van het jaar-verkiezing van SV Pro Excelsior bepalen supporters sinds 1995-1996 elk seizoen welke speler de beste was. Van Gassel treedt in de voetsporen van onder meer Marinus Dijkhuizen, Ferry de Haan, David Connolly, René van Dieren, Lars Veldwijk, Jerdy Schouten en Mats Wieffer. Stijn van Gassel is de opvolger van Thijs Dallinga, die de prijs vorig jaar in ontvangst nam.