Bestuur vraagt SC Cambuur om opheldering

 

Het bestuur van de Supportersvereniging Pro Excelsior heeft in een e-mail om opheldering gevraagd aan het bestuur van SC Cambuur over de ontvangst en behandeling van de supporters van Excelsior. De vrijdag in Leeuwarden aanwezige supporters kregen, ondanks eerder gemaakt afspraken, geen toegang tot het uitvak en bijbehorend parkeerterrein. In plaats daarvan moesten zij hun auto ergens in de wijk wegzetten en plaatsnemen op de hoofdtribune tussen supporters van de thuisploeg.
Hoewel de meerderheid van onze supporters er weinig voor voelde om tussen het Cambuur-publiek te gaan zitten, besloten ze dit – omdat ze nu eenmaal twee en half uur hadden gereisd – toch maar te doen. Dit leidde op de tribune – vanzelfsprekend – tot gedonder. Zo bleken de toegewezen plaatsen blijkbaar toe te behoren aan seizoenkaarthouders, die bepaald niet blij waren dat anderen op hun stoel zaten.
Tot overmaat van ramp werd de supporters al snel verzocht te gaan zitten en zich koest te houden, daar de harde kern van Cambuur blijkbaar bezig was met ‘koppen tellen’ om zodoende na afloop de confrontatie met de Rotterdamse fans aan te gaan. Let wel: we hebben het over een groep supporters (inclusief gezinnen met kinderen) waar nooit problemen mee zijn.
Vreemd genoeg moest de groep – die eerder niet mocht opvallen – nu als enige blijven zitten. Vanwege de veiligheid. Vreemd, omdat de herkenbaarheid van de groep op deze manier alleen maar groter werd. Er ontstond enige onrust binnen onze supportersgroep, waardoor vanuit Cambuur-vakken blijkbaar het idee leefde dat supporters van hen werden lastiggevallen door Rotterdamse fans, met alle gevolgen van dien. Het was kortom bepaald niet gezellig.
De supportersvereniging betreurt vooral dat vooraf gemaakte afspraken op de wedstrijddag blijkbaar niet meer gelden, dat vrijwel niemand precies leek te weten hoe en wat de reden en de oplossing was, en dat de veiligheid van Excelsior-supporters door Cambuur op deze manier in gevaar is gebracht door de groep op de hoofdtribune neer te zetten. Tussen de Cambuur-fans, terwijl in het draaiboek duidelijk sprake is van ‘scheiding toeschouwers beide clubs’.
Naast excuses wil de supportersvereniging de garantie dat zaken volgende keer beter worden geregeld. Als dat niet gebeurt dan zal het bestuur supporters van Excelsior voortaan afraden om naar Leeuwarden af te reizen. ,,Voetbal kijken moet immers leuk zijn en dat was het voor onze supporters afgelopen vrijdag bepaald niet’’, aldus de e-mail.