Excelsior weet niet opnieuw te stunten tegen Feyenoord

De laatste twee thuiswedstrijden tegen Feyenoord werden allebei gewonnen door Excelsior, maar de Kralingers konden de grote broer uit Zuid niet opnieuw verassen. Door twee makkelijk weggegeven doelpunten in de tweede helft won Feyenoord met 0-2.

Er was veel media aanwezig bij deze wedstrijd tussen de twee Rotterdamse clubs. Het betrof namelijk de openingswedstrijd van de Eredivisie. In de basis van Feyenoord speelden drie spelers die vorig seizoen voor Excelsior uitkwamen: Jordy Clasie, Kaj Ramsteijn en Guyon Fernandez. Aan de kant van Excelsior veel nieuwe gezichten. Bij de eerste elf spelers stonden maar liefst zeven nieuwelingen. Ook de coaches bij beide ploegen zijn, in vergelijking met vorig seizoen, veranderd. Ronald Koeman moet proberen Feyenoord weer aan de praat te krijgen en John Lammers moet Excelsior behoeden voor (directe) degradatie.

Feyenoord kreeg de eerste kansjes deze wedstrijd. Sekou Cissé, hersteld van zijn teenblessure, loste een schot op doelman Wesley de Ruiter. De doelverdediger kreeg de bal in eerste instantie moeilijk onder controle, maar pakte de bal in twee keer alsnog klemvast. Na tien minuten was de talentvolle middenvelder Jordy Clasie gevaarlijk, maar zijn schot werd gesmoord. Excelsior kon aanvallend niet veel creëren de eerste helft. De van AZ overgekomen spits Mitchell Te Vrede probeerde het na twintig minuten voetballen, maar zijn schot belandde op doelman Erwin Mulder, die ook een Excelsior-verleden heeft. Opvallend was dat Excelsior zich veel naar achter liet drukken. Bij corners van Feyenoord stonden tien spelers van de Kralingers in het eigen zestien meter gebied. Jerson Cabral, de buitenspeler van Feyenoord, was vaak dreigend en na een halfuur spelen kreeg hij de bal na balverlies van Norichio Nieveld. Keeper De Ruiter moest ver zijn doel uit komen om erger te voorkomen en hierin slaagde hij. Vlak voor de theepauze waren er nog twee gevaarlijke momenten. Leroy Fer liep zich goed vrij na een snel genomen vrije trap van Jordy Clasie, maar De Ruiter redde goed. Niet veel later was er een voorzet/schot van Cissé dat lang onderweg was en uiteindelijk op de paal belandde.

In het begin van de tweede helft was Excelsior duidelijk gretiger dan de voorgaande 45 minuten. Ronald Alberg was het dichts bij de openingstreffer, maar zijn poging miste het doel. Ook aanvoerder Daan Bovenberg had de Kralingers op voorsprong kunnen zetten, maar via doelman Mulder ging deze bal ook naast het doel. Ondanks de betere fase van Excelsior kwam Feyenoord op voorsprong, al was dat wel met hulp van Excelsior-middenvelder Niels Vorthoren. Hij kopte de bal in de voeten bij Guyon Fernandez en hij kon zo de 0-1 binnen tikken. Excelsior slaagde er niet in om een vuist te kunnen maken. Een kwartier na het eerste doelpunt, kon de 0-2 worden genoteerd. Na een rush van Jerson Cabral op de rechterkant volgt er een voorzet. Deze beland via de voet van Leen van Steensel achter zijn eigen doelman. Rest nog één gevaarlijk feit van Excelsior in de slotfase. Tim Vincken schoot, na een voorzet van Daan Bovenberg, op de lat.

Exelsior-Feyenoord 0-2 (0-0): 55. Guyon Fernandez 0-1, 70. Leen van Steensel (e.d.) 0-2
Excelsior: Wesley de Ruiter; Daan Bovenberg, Leen van Steensel, Norichio Nieveld, Samuel Scheimann; Niels Vorthoren, Roland Alberg (90. Mick van Buren), Joost Broerse, Tim Vincken, Motchell te Vrede (72. Darren Maatsen), Jason Oost (80. Kevin Jansen).
Feyenoord: Erwin Mulder, Kelvin Leerdam, Stefan De Vrij, Ron Vlaar, Kaj Ramsteijn, Karim El Ahmadi (73. Kamohelo Mokotjo), Jordy Clasie (83. Ricky Van Haaren), Leroy Fer, Jerson Cabral, Guyon Fernandez en Sekou Cissé (67. Ruben Schaken)
Bijzonderheden: Scheidsrechter Pieter Vink gaf geel aan de Feyenoordspelers Stefan de Vrij en Sekou Cissé.