#SAYNOTORACISM

Er werd gevoetbald in Den Bosch, maar dat is het minst belangrijke van deze zondag. De wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior werd ontsierd door racisme, gericht aan Ahmad Mendes Moreira. Gelukkig stond er eindelijk een scheidsrechter op het veld die daarop de juiste beslissing nam: het duel stilleggen.

,,Het begint bij de eerste minuut al. Dan wordt er gezegd: k-zwarte, k-neger, k-dit, k-katoenplukker, Zwarte Piet”, vertelde Mendes Moreira na afloop emotioneel bij FOX Sports. ,,Dat doet me gewoon heel erg veel pijn.” Het gedrag op de thuistribune zorgt vanzelfsprekend ook voor grote verontwaardiging bij SV Pro Excelsior. Wij hopen dat de KNVB en FC Den Bosch de schuldigen keihard aanpakken. Racisme hoort niet. Niet in het voetbalstadion, niet bij de intocht van Sinterklaas, niet op sociale media. Nergens.

Wraak
De wedstrijd werd na een halfuur spelen ruim tien minuten stilgelegd, waarna Excelsior uiteindelijk besloot om verder te voetballen. Kort voor rust nam Mendes Moreira met zijn voeten wraak op de bejegeningen, door Excelsior vanaf randje zestien met en heerlijke goal op 1-2 te schieten. Hij vierde zijn feestje voor het vak met de aanhang van FC Den Bosch.

Het was niet voldoende voor een overwinning. Excelsior verspeelde drie keer een voorsprong. In opnieuw een doelpuntrijke wedstrijd werd het daardoor onnodig 3-3. De achterstand met de top groeit en groeit. Het puntverlies had Excelsior te danken aan gemiste kansen en, je raadt het niet, dramatisch verdedigen.

4-2-3-1
Ricardo Moniz moest noodgedwongen sleutelen aan zijn basiself. Het gemis van Jeffry Fortes, afwezig door interlandverplichtingen, werd opgevangen door in een 4-2-3-1-opstelling te starten. Dogucan Haspolat bleef daardoor rechtsback, Sander Fischer startte opnieuw op de bank.

Excelsior begon nog goed aan de wedstrijd. Na een kwartier kwam een afvallende bal voor de voeten van Rai Vloet, die hard binnenschoot. Maar wat is het toch als Excelsior op voorsprong komt? Steeds zakt de ploeg daarna weer in, alsof de zege al binnen is en de verdediging toch wel moeiteloos de nul houdt. Nu was het binnen drie minuten alweer 1-1. FC Den Bosch kon moeiteloos door de verdediging heen tikken, Rúben Rodrigues gaf het laatste zetje.

Controle kwijt
Excelsior was de controle helemaal kwijt na rust, die de ploeg dus met 2-1 inging dankzij Mendes Moreira. Al snel ging de bal op de stip en dook Alessandro Damen naar de andere hoek dan die waar Mats Deijl op mikte. De strafschop werd overigens wel heel makkelijk gegeven, er was nauwelijks contact tussen Thomas Oude Kotte en Oussama Bouyaghlafen.

Toch herstelde de ploeg zich weer en halverwege het tweede bedrijf stond Stijn Meijer op de goede plek toen een voorzet van Thomas Verhaar, die de bal kreeg na een slim balletje van Haspolat, drie verdedigers van FC Den Bosch passeerde: 2-3. Maar je zag de bui al hangen toen Elias Mar Omarsson kort daarna een 100-procent-kans miste en Stijn Meijer werd gewisseld door Sander Fischer – een verdediger voor een aanvaller. Dit gaat geen zege worden.

Counter
De gelijkmaker zes minuten voor tijd vatte het huidige seizoen samen. Excelsior kreeg een vrije trap vlakbij de zestien van FC Den Bosch. Die nam Verhaar met een bijzonder slap schot, en binnen no-time lag de bal er aan de andere kant in via Rodrigues. Dat nota bene Mendes Moreira de bal verspeelde en daarmee de 3-3 inleidde, maakte de puntendeling nog meer onverdiend.

Maar zoals gezegd: de wedstrijd was vandaag het minst belangrijk. Na afloop hebben we Mendes Moreira, ook al was het een uitwedstrijd, benoemd tot man of the match. Waarom behoeft geen uitleg. De bijbehorende trofee reiken we volgende week na de thuiswedstrijd tegen FC Volendam aan hem uit.

FC Den Bosch – Excelsior: 3-3 (1-2)
15. Rai Vloet 0-1
18. Rúben Rodrigues 1-1
44. Ahmad Mendes Moreira 1-2
50. Mats Deijl (strafschop) 2-2
66. Stijn Meijer 2-3
84. Rúben Rodrigues 3-3

Gele kaart: Ringo Meerveld, Danny Verbeek (FC Den Bosch), Luigi Bruins, Ahmad Mendes Moreira en Hervé Matthys (Excelsior).