1970: Het begon met AZ-thuis

 

Excelsior speelt zondag de thuiswedstrijd tegen AZ. Deze wedstrijd was op zondag 23 augustus 1970 het affiche van de allereerste Eredivisiewedstrijd ooit voor Excelsior. Onder leiding van Bob Janse debuteerde Excelsior 48 jaar geleden met een doelpuntloos gelijkspel op het hoogste niveau.

Voorafgaand aan het seizoen werd Excelsior niet veel kans gegeven in de Eredivisie. Tijdens de wedstrijd tegen AZ bleek echter dat Excelsior niet snel kon worden afgeschreven. Trainer Bob Janse zei na afloop: “Ze hebben om ons gelachen toen we promoveerden. Maar vandaag heeft iedereen kunnen zien dat Excelsior een lastige tegenstander kan zijn.”

Janse had die middag recht van spreken. Het technisch veel betere AZ nam uiteindelijk genoegen met een 0-0 gelijkspel, want het was Excelsior dat in de slotfase van de wedstrijd de meeste aanspraak maakte op de overwinning. Thijs Kwakkernaat en Theo van Toledo waren dicht bij een doelpunt, maar de grootste kans was weggelegd voor Jan Kleingeld. De verdediger zag zijn kopbal een paar minuten voor tijd door doelman Gerrit Vooys uit het doel worden gehouden.

Bob Janse stuurde zijn ploeg (noodgedwongen) in een 4-4-2-formatie het veld op, in 1970 een niet alledaagse formatie, en dit leverde na afloop kritiek op. De trainer wilde niets weten van deze kritiek en prees zijn twee spitsen: “Het is in deze wedstrijd toch bewezen dat zelfs twee man in staat zijn om vier verdedigers bezig te houden”. De verdediging van AZ had de handen vol aan het tweetal Kwakkernaat-Van Toledo, die “werkten als paarden”.

Trainer Robert Heinz wilde het puntverlies na afloop niet toeschrijven aan het spel van Excelsior: “Afgelopen woensdag hebben we nog een oefenwedstrijd gespeeld. We hadden dat, zo bleek nu, beter niet kunnen doen. Sommige knapen waren nog duidelijk vermoeid.”

Het gelijkspel tegen AZ blijkt bijna een halve eeuw later nog altijd geen incident. Excelsior is in de Eredivisie ongeslagen in twaalf van de negentien thuiswedstrijden tegen de Alkmaarders en bewijst daarmee keer op keer een lastige tegenstander te zijn.

Eredivisie 1970-1971 – speelronde 1
zondag 23 augustus 1970

Excelsior – AZ ’67: 0-0 (0-0)
Scheidsrechter: Derks
Toeschouwers: 10.000

Opstelling Excelsior: Van de Roer, Den Butter, Kleingeld, Tetteroo, Mühlenbruch, Libregts, Bakker (Luck), Den Butter, Van den Toorn (Blok), Kwakkernaat en Van Toledo.

Steun Excelsior zaterdag tegen AZ! Bestel je ticket via www.excelsiortickets.nl.