Negen doelpunten, Excelsior wint foutenfestijn

Is iedereen al bijgekomen? De thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven verveelde geen moment. Het doelpunten- en foutenfestijn leverde negen doelpunten op. Excelsior kwam drie keer op achterstand, maar trok in de tweede helft gelukkig aan het langste eind: 5-4. Desondanks heeft de wedstrijd Ricardo Moniz ongetwijfeld kopzorgen bezorgd.

De basiself was hetzelfde als die tegen De Graafschap. Dat wil zeggen: aanvoerder Sander Fischer was weer inzetbaar na zijn schorsing, maar begon op de bank. De vraag is echter of dit volgende week weer zal gebeuren, want ditmaal bleek Fischers afwezigheid geen garantie een solide verdediging.

3-3 bij rust
Het werd een avond die niemand had kunnen voorspellen. Excelsior had de overhand, maar gaf FC Eindhoven het ene na het andere cadeautje. Na twaalf minuten stond het al 2-2. Nadat Excelsior vroeg op voorsprong had moeten komen, stond Kai de Rooij na vijf minuten door onoplettend verdedigen ineens alleen voor Damen. Een minuut later was het alweer gelijk, nadat Rai Vloet binnenschoot uit een corner.

Vier minuten later was het weer 1-2, nadat dezelfde Vloet de bal uit het niets vlakbij de eigen zestien in de voeten van een Eindhovenaar schoot. Alessandro Damen leek een tegengoal te voorkomen, maar had geen antwoord op de rebound van Rigino Cicilia. Ditmaal twee minuten later, en wéér uit een corner, trok Stijn Meijer de stand weer gelijk met een kopbal.

Zo scoorde de ploeg uit Brabant in de eerste helft drie keer, zonder zelf ook maar een goede kans te creëeren. De 2-3, tien minuten voor rust, viel door een eigen doelpunt van Thomas Oude Kotte. Dit keer duurde het vier minuten voor Excelsior weer de gelijkmaker scoorde, door een slim tikje van Elias Mar Omarsson.

Twaalf seconden
Waar ging dit eindigen? Na rust werd duidelijk dat het doelpuntenfestijn aanhield. Na twaalf seconden (!) schoot Thomas Verhaar Excelsior voor het eerst op voorsprong. Excelsior leek, zoals vaker dit seizoen, in de tweede helft uit te lopen naar een overwinning, maar toch stortte de verdediging tien minuten later weer in elkaar waardoor Cicilia 4-4 maakte.

Excelsior zou de wedstrijd alsnog gaan winnen. In de 77ste minuut gaf Luigi Bruins de bal in de zestien op heel slimme en knappe wijze aan Vloet, die Omarsson in staat bracht om de 5-4 te maken. In de slotfase kreeg Jeffry Fortes nog zijn vijfde gele kaart van het seizoen waardoor hij geschorst is, maar dat maakt weinig uit omdat de middenvelder volgende week toch ontbreekt omdat hij is geselecteerd voor het nationale elftal van Kaapverdië.

Het werd op Woudestein een avond die we niet snel zullen vergeten. Een tien aan amusementswaard en toch ook zorgen. Na de bekerwedstrijd tegen NEC en de 0-0 bij De Graafschap leek het lek misschien boven te zijn, maar tegen FC Eindhoven zakte de verdediging weer finaal door de mand. De Brabantse ploeg creëerde weinig en dat hoefde ook niet, want Excelsior bracht ze in de gelegenheid om vier doelpunten te maken. Inlopen deed Excelsior alleen op NAC Breda, verder pakte ook alle concurrentie drie punten.

Excelsior – FC Eindhoven: 5-4 (3-3)
5. Kaj de Rooij 0-1
6. Rai Vloet 1-1
10. Rigino Cicilia 1-2
12. Stijn Meijer 2-2
34. Thomas Oude Kotte (eigen doelpunt) 2-3
38. Elias Mar Omarsson 3-3
46. Thomas Verhaar 4-3