Rai Vloet verkozen tot speler van het jaar

 

Rai Vloet is door de supporters van Excelsior verkozen tot Speler van het jaar van het seizoen 2019-2020. De middenvelder ontving 25 procent van de stemmen en bleef Elías Már Ómarsson daarmee net voor. Het bestuur van SV Pro Excelsior heeft de bijbehorende bokaal maandag op de training aan Vloet uitgereikt.

De verkiezing was dit jaar een stuk spannender dan afgelopen seizoen, toen Jerdy Schouten met overmacht werd verkozen. Ditmaal werd snel duidelijk dat de strijd zou gaan tussen Vloet en Ómarsson. De IJslander kreeg 21 procent van alle stemmen. Daar zat een speciale stem tussen, namelijk die van de IJslandse international Alfreð Finnbogason. De top-drie wordt gecomplementeerd door Joël Zwarts (14 procent).

Plezier terugvinden
„Ik wil nu weer veel wedstrijden gaan spelen en het plezier terugvinden”, zei Vloet halverwege juli nadat speler van Excelsior was geworden. Het seizoen daarvoor, waarin de middenvelder bij drie clubs onder contract stond, kwam hij slechts zeven duels in actie. Sommige supporters zagen de bui al hangen: wéér een speler die een jaar heeft stilgezeten?

Vloets transfer naar Kralingen werkte op de lachspieren van supporters van NAC Breda, waar hij in het seizoen 2017-2018 speelde. „Succes ermee”, tweette een cynische Bredase supporter. Een ander stelde dat Vloet een speler was die „niet kan voetballen en geen inzet heeft”.

„Heel hard komen, heel hard vallen en dat dan een keer of drie”, zo verwees een Excelsiorsupporter die Vloet op één zette onder meer naar deze periode. „En dan toch bij ons je draai vinden en belangrijk zijn in het spel en met je goals.” Veel fans motiveerden hun keuze op Vloet vanwege zijn meerwaarde en belangrijke doelpunten.

Tekst loopt door onder de foto.

Clubtopscorer
Belangrijk was Vloet zeker. Het was zes wedstrijden wachten op zijn eerste doelpunt, maar daarna kwam hij los. Toen het seizoen werd stopgezet, was de middenvelder clubtopscorer met veertien doelpunten (ook gaf hij vijf assists). Slechts vier spelers in de eerste divisie scoorden afgelopen seizoen vaker.

In de motivaties valt verder te lezen dat Vloet een van de lichtpuntjes was in „wedstrijden waarin we verdedigend een circusshow aflegden”. De middenvelder ging „altijd volop in de strijd”, schreef een ander. Een greep uit de overige reacties: sterke veelzijdige speler, van onschatbare waarde, een zekerheid. Vloet heeft dit seizoen duidelijk zijn gram gehaald.

„Ik hoop dat hij blijft”, valt te lezen bij een van de stemmen. Want het is nog onzeker of Vloet ook volgend seizoen te bewonderen is op Woudestein. Hij tekende eenjarig contract met een optie voor nog een seizoen, maar deze is nog niet gelicht. De toekomst is onzeker, zegt Vloet, net zoals voor het hele voetbal. De middenvelder, die het liefst in een aanvallend team speelt, zegt het prima naar zijn zin te hebben in Kralingen. Hij zal Excelsior in elk geval niet te verlaten voor een club die onderin de eredivisie speelt.

Laten we hopen dat Vloet voor een trendbreuk zorgt, want de afgelopen jaren bleek telkens dat een verkiezing tot speler van het jaar garantie is voor een mooie transfer.

Foto’s: Santino Melgert (boven) en Erwin Spek/Soccrates (midden)