2010: Eerste stap richting 16 mei

 

Excelsior speelt zaterdag de uitwedstrijd bij PEC Zwolle. Beide ploegen spelen inmiddels al een aantal jaar op het hoogste niveau, maar acht jaar geleden was deze wedstrijd in Zwolle er nog een in de nacompetitie om promotie. Op 6 mei 2010 zette Excelsior in het Oosterenkstadion de eerste stap richting de historische dag op 16 mei.

Excelsior eindigde in het seizoen 2009-2010 in de Jupiler League op de derde plaats. PEC Zwolle eindigde met evenveel punten, maar een minder doelsaldo, op de vierde plaats. Hierdoor ontliepen beide ploegen de eerste ronde van de nacompetitie. Het Oosterenstadion was dit seizoen een lastig te nemen horde: de Zwollenaren verloren in de competitie slechts twee thuiswedstrijden.

In de competitie verloor Excelsior met 1-0 in Zwolle en de Kralingers waren dan ook gewaarschuwd. Ditmaal stapten de Kralingers wel als winnaar van het veld en daarmee bezorgde de ploeg van Alex Pastoor zichzelf een prima uitgangspositie voor de derde ronde. De wedstrijd eindigde in een 1-0 overwinning, die al vroeg in de wedstrijd op het scorebord stond.

Guyon Fernandez profiteerde al na tien minuten van een fout van Zwolle-verdediger Etiënne Reijnen. Hoewel PEC Zwolle nog voldoende tijd had om de achterstand te boven te komen, kwam de overwinning van Excelsior nauwelijks in gevaar. De ploeg creëerde wel enkele kansjes, maar daar bleef het bij.

Vier dagen later bood de wedstrijd op Woudestein een stuk meer spektakel. In een bloedstollend doelpuntenfestijn zegevierde Excelsior met 4-3 en daardoor stond in de finale van de nacompetitie de stadsderby tegen Rotterdam West op het programma. We hoeven niemand te vertellen wat er gebeurde op 16 mei…

Nacompetitie 2011 – tweede ronde (heenwedstrijd)
donderdag 6 mei 2010

FC Zwolle – Excelsior: 0-1 (0-1)
10. Guyon Fernandez 0-1

Gele kaarten: Slot (PEC Zwolle) en Van Peppen (Excelsior)
Scheidsrechter: Liesveld
Toeschouwers: 5.952

Opstelling Excelsior: Van Dijk, Van Peppen, Bovenberg, Nieveld, Van Steensel, Mokotjo, Koolwijk, Alisic (90. Ribeiro), Erasmus (62. Vincken), Fernandez (82. Pedro) en Bergkamp.

Steun Excelsior zaterdag in Zwolle! Bestel je ticket via www.excelsiortickets.nl.