2015: De arm van Jurgen Mattheij

Excelsior speelt zondag tegen Feyenoord de laatste stadsderby van het seizoen. De Kralingers gaan op zoek naar de tweede overwinning in De Kuip, een resultaat waar Excelsior op 22 februari 2015 heel dichtbij was. De arm van Jurgen Mattheij leidde drie jaar geleden alsnog een nederlaag in.

Er leek die zondagmiddag een enorme stunt in de maak. Excelsior, op dat moment dertiende, leidde bij rust namelijk met 2-0 in Rotterdam Zuid. Deze tussenstand was al na een halfuur bereikt, door twee doelpunten van Tom van Weert. De aanvaller opende al na zes minuten de score en kopte na een halfuur spelen op aangeven van Jordan Botaka raak. Feyenoord kreeg nauwelijks kansen en mocht van geluk spreken dat het met ‘slechts’ 0-2 de rust bereikte.

Na rust kon Excelsior niets anders dan verdedigen, want Jurgen Mattheij werd al na drie minuten met een rode kaart van het veld gestuurd. Colin Kazim-Richards schoot de bal tegen de arm van Mattheij waarop Serdar Gözübüyük, zondag wederom scheidsrechter tijdens de stadsderby, resoluut naar de stip wees en de rode kaart toonde. Mattheij was zich van geen schuld bewust: “Ik maak een sliding naar de bal toe en die kwam op mijn hand. Ik ging niet met mijn hand naar de bal. Het was ongelukkig. Regels zijn regels krijg ik dan te horen. Maar als ik voor mezelf spreek, vond ik dat een penalty en een gele kaart al zwaar genoeg was.”

Kazim benutte de strafschop, maar het was de vraag of de aanvaller nog op het veld had mogen staan. Vlak voor het strafschopmoment ontsnapte hij zelf aan een kaart nadat hij Sander Fischer een tik in het gezicht had gegeven. Met tien tegen elf had Excelsior weinig meer in te brengen. “Er kwamen zo veel kansen, dan moet je blij zijn als je nog een punt kunt halen. We waren alleen maar aan het tegenhouden”, zo vatte trainer Marinus Dijkhuizen de tweede helft samen.

Toch duurde het lang voor Feyenoord langszij kwam. Veertien minuten voor tijd maakte Jens Toornstra de aansluitingstreffer en twee minuten later zorgde Lex Immers ervoor dat Excelsior met lege handen stond. En dat terwijl het een historische middag leek te worden, zo besefte ook Van Weert: “We stonden 2-0 voor en er was niet zo veel aan de hand. Ik geloofde in de winst. Iedereen zat kapot, het was heel treurig in de kleedkamer.”