Dubbele hoofdrol Omarsson bij nederlaag in Breda

 

Vijf maanden terug was de wedstrijd tegen NAC Breda nog een degradatiekraker, deze zevende speelronde in de Keuken Kampioen Divisie een topper. En de eerste echte krachtmeting voor Excelsior tegen een medekandidaat om promotie.

Saaie beginfase
De eerste tien minuten gebeurde er niets, behalve dat Luigi Bruins twee keer geblesseerd op het veld lag na hard ingrijpen van Bredase middenvelders. Beide ploegen openden zeer voorzichtig. De eerste helft kenmerkte zich door zeer veel foute passes, veel overtredingen en Excelsior dat zich steeds meer terugtrok op eigen helft. Excelsior probeerde eerst nog wel hoog druk te zetten maar slaagde daar niet lang in zonder dat het gevaar opleverde van NAC.

Eerste kansen
Aanvoerder Arno Verschueren probeerde het twee keer van afstand aan Bredase zijde, bij Excelsior ging een kopbal van Fischer na een vrije trap net over. De grootste kans was er voor Ahmad Mendes Moreira die een terugspeelbal bijna onderschepte, maar doelman Nick Olij was alert. Kort voor rust moest Alessandro Damen als eerste reddend optreden, hij tikte een schot knap uit de rechterhoek.

Meer ruimte
Na rust kreeg Excelsior meer ruimte om tot aanvallende acties te komen. De al in de eerste helft ingevallen Stijn Meijer (voor de geblesseerde Thomas Verhaar) was een sterk aanspeelpunt voorin. De roodzwarten leken beter in de wedstrijd te komen, tot een aanvallende wissel van NAC kwam. Vier minuten later, na een uur spelen, werd slecht uitverdedigen van Excelsior hard afgestraft door Luka Ilic, die de bal hard in de kruising joeg.

Gouden wissel
De achterstand was voor Excelsior een sein om (eindelijk) vol voor de aanval te kiezen. Jeffry Fortes kreeg een vrije schietkans aangeboden door Meijer, maar zijn schot was een simpele prooi voor de doelman. Ricardo Moniz bracht Elias Mar Omarsson een kwartier voor tijd in het veld voor de onzichtbare Joël Zwarts, en de uitdrukking ‘gouden wissel’ kon na ruim een minuut al genoteerd worden. Na een mooie voorzet van Hervé Matthys schoof Omarsson de gelijkmaker binnen.

Dramatische slotfase
Het zag ernaar uit dat het duel in een gelijkspel zou eindigen, maar drie minuten voor tijd verzuimde Omarsson mee te lopen met Othman Boussaid. De invaller kon Sydney van Hooijdonk ongehinderd bedienen bij de eerste paal, die dit buitenkansje net zo koelbloedig benutte als zijn vader vroeger deed. Excelsior probeerde nog aan te zetten voor een slotoffensief, maar toen Bruins terecht rood kreeg voor een achterlijke tackle was de tweede nederlaag van het seizoen een feit.

Nog altijd zoekende
Veel kansen heeft Excelsior niet weggegeven, maar door cruciale fouten werd er verloren. Af en toe werd er met te weinig overtuiging gevoetbald en de ruimte die in de tweede helft door NAC werd geboden, werd nauwelijks benut. De sterke invalbeurt van Meijer en de goede eerste helft van Mendes Moreira waren kleine lichtpuntjes. Het is duidelijk dat de echte vorm nog altijd niet is gevonden en dat de ploeg nog steeds zoekende is.

NAC Breda – Excelsior 2-1 (0-0)
61. Ivan Ilic 1-0
76. Elias Mar Omarsson 1-1
87. Sydney van Hooijdonk 2-1

Gele kaarten: Ivan Ilic, Andrija Filipovic (NAC Breda), Rai Vloet en Jeffry Fortes (Excelsior)
Rode kaart: Luigi Bruins (89ste minuut, Excelsior)

Scheidsrechter: Pol van Boekel
Toeschouwers: 17.156 (110 uitsupporters)

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Sander Fischer, Hervé Matthys, Robin van der Meer (83. Thomas Oude Kotte), Jeffry Fortes, Rai Vloet, Luigi Bruins, Thomas Verhaar (39. Stijn Meijer), Joël Zwarts (74. Elias Mar Omarsson) en Ahmad Mendes Moreira

Foto’s: Pim Waslander/Soccrates