Excelsior recht de rug tegen Jong AZ

 

Na de misstap in Helmond rechtte Excelsior thuis tegen Jong AZ de rug. Terwijl Jong AZ geen onverdienstelijk voetbal op de mat van Woudestein neerlegde, waren de kansen voor Excelsior, dat er in de tweede helft op los scoorde. Ook nog eens met fraaie doelpunten. Zo stond er een riante en licht geflatteerde 4-1 op het scorebord.

De opstelling kwam binnen met een verrassing, want De Fockert kon zich opmaken voor zijn vijfde wedstrijd onder de lat. Damen kon afgelopen week niet trainen door een positieve coronatest en startte op de bank. Daar zaten ook Bruins en Van Rooijen weer eens na langdurige afwezigheid, net als Mendes Moreira en Den Heeten. Verder keerde Seys terug in de basis, waardoor Niemeijer terugschoof naar het middenveld. De lijst met afwezigen was lang met Aberkane, Oude Kotte, Van der Meer, Wieffer en Zwarts. De bank was alsnog goed vol dankzij jeugdspelers Buter, Van Delft, Eijgenraam en Seymor.

Beloftenploeg

De opstelling van Jong AZ zal er ongetwijfeld flink anders hebben uitgezien dan in het vorige duel, want in de eerste 11 wedstrijden maakten al 34 spelers hun opwachting voor de Alkmaarders. “Een beloftenploeg, dat blijft vreemd, want je weet niet met wie ze komen”, zei Fischer al in de voorbeschouwing. Wij kunnen nog wel meer redenen bedenken waarom spelen tegen een beloftenploeg vreemd blijft.

Goed, vrijdagavond 18:45 uur, lege tribunes en een beloften als tegenstander. Je moest eraan herinnerd worden dat het toch echt om een KKD-duel ging. In het eerste kwart was Excelsior de bovenliggende partij waarin niets werd weggegeven. Na elf minuten kreeg Verhaar dé kans op 1-0, maar hij kreeg het voor elkaar de bal vlak voor doel richting het sportpark te schieten. Na een halfuur was het Ómarsson die vanuit vrijstaande positie had moeten scoren, maar de keeper op zijn weg vond.

Die kans kreeg Excelsior in een fase waarin Jong AZ de overhand nam en het betere van het spel had. Toch waren de kansen voor Excelsior. Jong AZ kreeg voor rust slechts één echte grote kans, die onschadelijk werd gemaakt door De Fockert.

Ómarsson

Toch zou in de tweede helft uit een ander vaatje getapt moeten worden om de drie punten in Kralingen te houden. En dat gebeurde op zeer efficiënte wijze, want iedere grote kans was het meteen raak. Ómarsson – uiteraard – brak de ban als een echte spits. Het voorbereidende werk kwam van Tjoe-a-on, die voorgaf op Seys en de IJslander zag staan waar een spits hoor te staan. Oftewel: alleen de voet tegen de bal en daar was goal nummer vijftien.

De 2-0 was een gelukkige. Het begon bij slecht uitverdedigen van Jong AZ, waarna een voorzet van Horemans in eigen doel werd gewerkt. Daarna leek Excelsior de wedstrijd rustig uit te voetballen, maar in de slotfase bleek niets minder waar. Na wederom een voorzet van Horemans schoot invaller Mendes Moreira snoeihard op heerlijke wijze de 3-0 binnen. Ook de eretreffer van Jong AZ was een keiharde uithaal en mocht er wezen, De Fockert was kansloos. In blessuretijd werd het verschil weer teruggebracht tot drie door twee invallers. Van Delft stond koud in het veld, speelde de bal naar de ingevallen Meijer, die met een knappe kopbal zijn eerste van het seizoen maakte.

Met een degelijke 4-1 startte het weekend dus prima. Noemenswaardig was verder zeker de drievoudige wissel in blessuretijd. Er kwamen naast Van Delft nog twee jeugdspelers het veld in, en dat betekende het debuut voor Eijgenraam en en Buter. Nog vier wedstrijden tot de jaarwisseling, vijf als Excelsior pech heeft en zaterdag niet wordt vrijgeloot voor de tweede bekerronde.

Excelsior – Jong AZ: 4-1 (0-0)
56. Elías Már Ómarsson 1-0
67. Tijs Velthuis 2-0
83. Ahmad Mendes Moreira 3-0
88. Des Kunst 3-1
90+3. Stijn Meijer 4-1

Gele kaart:Juan Familia-Castillo (Jong AZ)

Scheidsrechter: Luca Cantineau
Toeschouwers: 0

Opstelling Excelsior: Maarten de Fockert, Siebe Horemans (90+2. Jaimy Buter), Hervé Matthys, Sander Fischer, Nathan Tjoe-a-on, Julian Baas (90+1. Joshua Eijgenraam), Reuven Niemeijer (90+2. Dave van Delft), Brandon Ormonde-Ottewill, Dylan Seys (75. Ahmad Mendes Moreira), Elías Már Ómarsson en Thomas Verhaar (85. Stijn Meijer)

Man of the match: Maarten de Fockert

Foto’s: Pim Waslander/Soccrates

1 reactie

  1. dublaj schreef:

    Right now it seems like Movable Type is the preferred blogging platform available right now. Betta Hobart Selena