Zware reeks begint met valse start

De weken van de waarheid zijn aangebroken. De afgelopen weken krabbelde Excelsior op, maar nu moet blijken of de ploeg ook een rol van betekenis kan spelen tegen concurrenten. In anderhalve maand wachten Roda JC, FC Volendam, Jong FC Utrecht, PEC Zwolle, SC Cambuur, NAC Breda en NEC. Haken we aan bij de (sub)top, of blijven we een middenmotor? De zware reeks begon in een zonnig Kerkrade in elk geval met een valse start: 3-1.

Na een minuut stilte voor Diego Maradona begon Excelsior eindelijk weer eens zonder coronaperikelen aan de wedstrijd. Damen, Mendes Moreira en Wieffer waren weer basisklanten; Zwarts en Oude Kotte trainden nog apart van de groep en ontbraken.

Het leek aanvankelijk absoluut niet de teleurstellende middag te worden die we voor de tv zouden beleven. Excelsior speelde fris, kreeg veel ruimte en heerste in het eerste kwartier. Al na zeven minuten – op de counter nadat Roda JC op de paal schoot – was het raak voor Omarsson, die zo’n veertig meter in zijn uppie het veld kon oversteken: 0-1. Na veertien minuten had het al 0-3 kunnen staan, maar Verhaar (zoals vaker dit seizoen) en Niemeijer faalden in de afwerking.

Alsof al het kruit al in deze goede fase was verschoten, werd het met de minuut meer de wedstrijd van de thuisploeg. Halverwege het eerste bedrijf leidde een fout van Tjoe-a-on de gelijkmaker in, en tot aan de rust voorkwam Damen driemaal een Limburgse voorsprong. Het was niet te verwachten op basis van het eerste kwartier, maar we mochten blij zijn dat we met 1-1 de rust in gingen.

In de tweede helft zou het spelbeeld niet veranderen. Tjoe-a-on zat niet lekker in de wedstrijd en bleef achter in de kleedkamer, maar ook zonder de jonge verdediger stond het na zeven minuten al 2-1. Ook een driedubbele wissel, met onder meer de rentree van Bruins en Van Rooijen, mocht vervolgens niet baten. Twintig minuten voor tijd rolde de verdiende 3-1 langzaam achter Damen de goal in en was het over en uit. Roda JC vond het daarna wel welletjes, Excelsior kreeg de bal, maar het leed was al geschied.

Roda JC Kerkrade – Excelsior: 3-1 (1-1)
7. Elías Már Ómarsson 0-1
24. Fabian Serrarens 1-1
52. Niek Vossebelt 2-1
69. Thijmen Goppel 3-1

Gele kaart: Fabian Serrarens, Benjamin Bouchouari, Robert Klaasen (Roda JC Kerkrade) en Mats Wieffer (Excelsior)

Scheidsrechter: Sander van der Eijk
Toeschouwers: 0

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Hervé Matthys, Sander Fischer, Nathan Tjoe-a-on (46. Brandon Ormonde-Ottewill), Julian Baas (62. Luigi Bruins), Reuven Niemeijer, Mats Wieffer (74. Stijn Meijer), Thomas Verhaar (63. Dylan Seys), Elías Már Ómarsson en Ahmad Mendes Moreira (62. Mitchell van Rooijen).