Excelsior scoort erop los tegen Jong Ajax

Zoveel kansen als Excelsior nodig had tegen MVV, zo weinig waren er nodig tegen Jong Ajax om er liefst vijf te maken. Wie alleen de uitslag ziet, zou een moeiteloos maandagavondje voor Excelsior verwachten. Wie de statistieken bekijkt zonder de uitslag te zien, zou Jong Ajax als zekere winnaar aanwijzen. Jawel, het werd 5-1!

Met al na drie minuten een combinatie die, in positieve zin, niet in de KKD thuishoort, zette Jong Ajax de toon. Een kansenregen zou volgen voor het doel van Excelsior, dat flink onder druk stond en een heel lastige avond tegemoet leek te gaan. En toch… stond het halverwege de eerste helft 3-0!

Alles wat misging tegen MVV, lukte deze maandagavond wel. De eerste de beste aanval van Excelsior was fraai en eindigde na een combinatie tussen Wieffer en Mendes Moreira via een Amsterdams been in de goal. De tweede treffer was werkelijk waar schitterend. Wederom Wieffer gaf voor, en Baas haalt buiten de zestien met een verwoestende streep uit. Wat een goal.

Jong Ajax was gebroken, wist het niet meer, deed alles fout, en zag Niemeijer na goed werk van Mendes Moreira ook een goaltje meepikken. Moeiteloos voetbalde Excelsior zich vervolgens naar een 3-0 ruststand. Mitchell van der Gaag maakte de vernedering van zijn ploeg nog compleet met een dubbele wissel kort voor rust.

We konden weer eens genieten. Hoewel… de wedstrijd tegen FC Den Bosch (4-4 na 3-0 voor) lag daar toch nog iets te vers in het geheugen voor. Dat niet iedereen er gerust op was, is alleszeggend voor dit seizoen.

In de eerste tien minuten na rust verzuimde Jong Ajax opnieuw tot driemaal toe te scoren. Het was een herhaling van zetten: de kansen waren voor Jong Ajax, dat Excelsior bij vlagen onder druk zette, maar gescoord werd er niet. Helaas gold dat laatste nu ook voor Excelsior, dat we pas weer in de 70ste minuut aanvallend iets inbracht.

In de tussentijd legde ook Jong Ajax weinig op de mat. Zo spectaculair als de eerste helft was, zo tam en saai was de tweede. Maar ja… met die 3-0 op het scorebord hoorde je ons zeker niet klagen.

Die 3-0 veranderde een kwartier voor tijd in 3-1. De bal ging op de stip na ongelukkig hands van Wieffer, waar niet veel opzet in het spel leek. Zou dat een signaal zijn voor Excelsior dat het toch echt weer moest gaan voetballen?

Met Zwarts in de ploeg voor Omarsson werd Excelsior tien minuten voor tijd eindelijk weer eens gevaarlijk. Het had 4-1 moeten worden, maar op de counter had het ook zomaar 3-2 kunnen staan. Mendes Moreira gooide de wedstrijd dan toch op slot door het eerste schot van Excelsior na rust (ja, pas na 82 minuten) in goud om te zetten. Ook hij deed dat met een geweldige streep van buiten de zestien, bijna even fraai zoals Baas dat een uur eerder deed.

Het laatste fluitsignaal volgde direct nadat ook Zwarts nog zijn goaltje meepikte.

5-1, 5-1, 5-1!