Als je hem zelf niet maakt…

Hoeveel kansen heeft Excelsior nodig om te scoren? Kansen alom tegen MVV, maar ze werden allemaal niet omgezet in een doelpunt. En dan valt de bal er vlak voor tijd natuurlijk wel in aan de andere kant…

Meijer, Zwarts, Verhaar en Seys waren geblesseerd en dus was Mendes Moreira de enig overgebleven optie naast Omarsson, terwijl El Hankouri juist voor het eerst sinds zomer 2018 weer bij de wedstrijdselectie zat. Het begin was goed. Excelsior zette gelijk druk en dat leverde tal van mogelijkheden op. Wieffer ging al snel op avontuur maar wachtte te lang met schieten; Ormonde-Ottewill en Horemans schoten naast; Omarsson en Wieffer kregen vrije kopkansen maar mikten op de paal en in de handen van de oude bekende Havekotte.

Meer kansen dan maandag
Zo creëerde Excelsior in de eerste twintig minuten al meer kansen dan maandag in de hele wedstrijd tegen Roda JC. Daar stond slechts één uitbraak van MVV tegenover, toen Matthys met een sliding een schot op doel voorkwam. Als het niet allang 0-1 had moeten staan, moest dat al helemaal gebeuren na een halfuur spelen. Maar Mendes Moreira zag Havekotte redden en de rebound van Omarsson werd gepareerd door een verdediger.

Daarna werd het wat tammetjes, maar kwam Excelsior slechts een keer echt in de problemen toen de bal naast werd geschoten. Tel de vele kansen die eerder al door Excelsior werden gemist daar bij op, plus Wieffer die in blessuretijd de bal niet goed raakte bij zijn derde grote kans, en je komt tot de 0-0 ruststand.

Zwak begin na rust
De ziekenboeg werd er in de rust alleen maar groter op: Ormonde-Ottewill kon niet verder. Hij moest dus toekijken hoe MVV in de tweede helft gelijk uit zijn schulp kroop en twee keer op Damen stuitte. Het duurde een goede tien minuten voordat Excelsior het pas voor elkaar kreeg om weer aan te zetten, maar het was niet meer de bovenliggende partij. Voor de eerste Kralingse kans van moeten we doorspoelen naar minuut zestig: Niemeijer gaf voor, maar Mendes Moreira volleerde de bal volledig verkeerd.

Met nog 25 minuten op de klok bevestigde Omarsson dat hij zijn vorm kwijt is. Mendes Moreira legde de bal panklaar voor hem neer na een voorzet op maat van Horemans, maar Havekotte was het eindstation van de IJslandse knal. Het was wel het begin van een fase waarin Excelsior het heft weer in handen nam, al leverde het niet meer gevaar op dan een schot van Horemans dat ver over ging.

Deksel op de neus
Pas vijf minuten voor tijd, toen het spel weer op en neer ging, noteerden we weer een kans van Excelsior: Omarsson schoot op aangeven van Niemeijer weer eens recht op Havekotte af. En als je hem zelf niet maakt… De zo goed spelende Wieffer liep twee minuten voor tijd niet mee bij een slimme pass op Dianessy. Die speelde Damen om en tikte de bal in een leeg doel. In de zes minuten blessuretijd werd het nog bijna 2-0 en kreeg Excelsior alleen een kansje via stormram Fischer.

Tja… We maken er maar geen woorden meer aan vuil…

MVV Maastricht – Excelsior: 1-0 (0-0)
1-0 Dianessy (88.)

Scheidsrechter: Pérez
Toeschouwers: 0

Opstelling Excelsior: Damen, Horemans, Matthys, Aberkane (89. Van Delft), Ormonde-Ottewill (46. Van der Meer), Wieffer (89. Fischer), Bruins, Niemeijer, Baas (74. Van Rooijen), Omarsson, Mendes Moreira

Foto’s: Excelsior Rotterdam