Excelsior strijdend uit de beker

We zagen 200 procent strijd in de kwartfinale van het bekertoernooi. Een Excelsior dat álles gaf tegen Vitesse. Maar in blessuretijd moest Excelsior alsnog het hoofd buigen voor de nummer drie van de Eredivisie. We kunnen desondanks niets anders dan trots zijn op onze Kralingse helden. We gaan met opgeheven hoofd uit de beker.

Het spel tegen FC Volendam was goed, vond Dijkhuizen, en dus koos hij voor nagenoeg dezelfde opstelling. Dat betekende dus geen 5-3-2 met Wieffer opnieuw als CV. Ormonde-Ottewill keerde terug tegen koste van Mendes Moreira, die vrijdag uit nood verdediger was. Het leek een korte wedstrijd voor de Engelsman te worden, want al na 45 seconden solliciteerde hij naar een rode kaart. Zonder oog voor de bal plantte hij ter hoogte van de achterlijn vol op de enkel van een Vitesse-speler, maar de VAR was goedgezind.

Prima voetbal
Niemand zal verbaasd zijn geweest dat de openingsfase voor Vitesse was, maar al snel kwam Excelsior steeds beter in de wedstrijd. De ploeg deed het meer dan prima, liet bij vlagen uitstekend voetbal zien. Ze konden op die manier niet alleen mee met Vitesse, maar brachten ook nog dreiging. Na de eerste speldenprikjes was het Zwarts die na tien minuten zag dat Pasveer wel heel ver uit zijn doel stond, maar de doelman voorkwam alsnog een wondergoal van verre afstand.

Ne een kwartier klopte Excelsior steeds nadrukkelijker op de deur. Na goed combinatievoetbal werd een uithaal van Horemans een corner, en niet veel later was Pasveer net iets eerder bij de bal dan Zwarts na een goede steekpass van Bruins. Het was ook Zwarts die na ruim een halfuur kon uithalen tussen twee verdedigers in, en de bal iets later niet bij een vrijstaande Omarsson kreeg. Kortom: er waren echt genoeg mogelijkheden. Ook Vitesse kwam er natuurlijk regelmatig uit, maar kwam eveneens niet tot scoren. Excelsior kwam vooral goed weg toen Broja in de 38ste minuut van dichtbij tegen de paal schoot.

Grote kansen
Na rust was het opnieuw Vitesse dat het heft in handen nam en opnieuw kwam Excelsior er na tien minuten weer beter in. Niemeijer had na een uur spelen de 1-0 moeten maken. Hij stond helemaal vrij, kreeg uit het niets de bal, kon alleen op Pasveer af maar had schoot tegen de doelman. Het zijn de kansen waar je het in zo’n wedstrijd van moet hebben. Die was er ook een kwartier voor tijd toen Zwarts randje zestien werd vrijgelaten maar over schoot en Matthys met lange stappen dichtbij kwam maar naast schoot.

In de fase daartussen werd Excelsior weer teruggedrongen en was er het nodige geluk. Weer bracht de paal redding, maar vooral Damen verdient door zijn uitstekende optreden deze wedstrijd meerdere schouderklopjes. Twintig minuten van tijd scoorde Vitesse dan toch. De bal kwam na een vrije trap van eigen helft via Bazoer bij Broja, die hem binnen gleed. Maar waar in het seizoen van de degradatie alles tegen zat met de VAR, zat het nu opnieuw mee. De bal bleek namelijk niet stil te liggen bij de vrije trap.

In de slotfase drong Vitesse steeds verder aan, maar leek Excelsior het dankzij Damen te gaan schoppen tot een verlening. In de eerste minuut van de blessuretijd ging het dan toch alsnog mis…

Maar we kunnen de ploeg niets verwijten. We kunnen meer dan trots zijn. De jongens hebben álles gegeven en de wedstrijd bood meer dan perspectief. Laat dit de komende weken ook zien in de competitie, en wie weet waar het seizoen alsnog kan gaan eindigen.

Excelsior – Vitesse 0-1 (0-0)
0-1 Openda (90+1.)

Gele kaart: Bazoer (Vitesse)

Scheidsrechter: Higler
Toeschouwers: 0

Opstelling: Damen, Horemans, Matthys, Aberkane (90+1. Verhaar), Ormonde-Ottewill, Wieffer, Bruins, Niemeijer, Baas (90+1. Mendes Moreira), Omarsson, Zwarts