Het nieuwe normaal: Excelsior in de middenmoot

 

Terwijl Mark Rutte en Hugo de Jonge het land dieper in de lockdown duwden, zakte Excelsior maandagavond weer iets dieper in het moeras. De Kralingers speelden de voorlopig laatste wedstrijd met publiek op de tribune op een troosteloos en regenachtig sportpark in Amsterdam. Het spel en de uitslag waren even troosteloos. Jong Ajax won met 3-0.

Excelsior is na vijf wedstrijden afgezakt naar de middenmoot. En de trieste realiteit is dat dit meer dan terecht is. Met dit team lijkt Excelsior geen rol van betekenis te kunnen gaan spelen in de Keuken Kampioen Divisie. Welkom in het nieuwe normaal.

Kunnen we het Marinus Dijkhuizen verwijten dat hij – op het vervangen van de geblesseerde Luigi Bruins na – opnieuw voor dezelfde poppetjes koos? Veel alternatieven heeft hij niet voorhanden. Veertien contracten lopen na dit seizoen af, en daar mag iedereen zelf zijn conclusie aan verbinden.

We konden alvast oefenen met het lijdzaam toekijken vanaf de bank. Wie de coronapersconferentie op een tweede scherm open had staan, had nog iets te beleven in de eerste helft. In de tweede helft zorgde Excelsior ervoor dat het even iets minder erg was dat de tribunes voorlopig leeg moeten blijven.

Alleen de invalbeurt van Niek den Heeten was noemenswaardig aan de kant van Excelsior. In blessuretijd maakte hij zijn debuut in het profvoetbal. Al kun je je afvragen of daar niet een mooier moment voor kon worden gekozen, dan vlak voor tijd bij een kansloze achterstand tegen een beloftenelftal.

Wie weet wanneer we elkaar weer kunnen zien in het stadion. En of we tegen die tijd wat punten hebben gesprokkeld…

Jong Ajax – Excelsior: 3-0 (0-0)
52. Brian Brobbey 1-0
59. Lassina Traoré 2-0
87. Kenneth Taylor 3-0

Gele kaart: Kenneth Taylor (Jong Ajax) en Hervé Matthys (Excelsior)

Scheidsrechter: Sam Dröge
Toeschouwers: 197

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Hervé Matthys, Thomas Oude Kotte, Brandon Ormonde-Ottewill, Julian Baas (90+1. Niek den Heeten), Reuven Niemeijer (83. Stijn Meijer), Mitchell van Rooijen, Joël Zwarts, Elías Már Ómarsson, Ahmad Mendes Moreira (68. Thomas Verhaar).

Foto: Soccrates

3 reacties

 1. Ron schreef:

  Het is allemaal niet anders, matige spelers, Jong teams die wekelijks wisselen met spelers en alle (noodzakelijke!) maatregelen.

  Voortbestaan van de club is op dit moment belangrijker dan het nemen van financiële risico’s door dure spelers aan te trekken. We zullen zien waar de andere clubs staan als de corona-crisis voorbij is.

 2. Leo schreef:

  Elke club maakt zo’n periode wel eens door; dat het allemaal net niet klopt. Ik kom hier al bijna 50 jaar en heb wel vaker ‘linkerrijtje-seizoenen’ meegemaakt. Om vervolgens weer sterk terug te komen. Ik hoop alleen niet dat we er net zo lang over doen als Sparta destijds. Tot die tijd onze club blijven steunen, niet cynisch worden en zéker geen ‘schaam je kapot’ zingen (om je kapot te schamen!). En Marinus: geef de beloften meer kansen, investeer.

 3. Ron schreef:

  Alle Jong elftallen lekker in een eigen competitie stoppen, volgens mij bestond die vroeger ook. Wij hebben de pech dat er in de tweede helft twee spitsen meespelen die ook minuten in het eerste van Ajax meepakken, Roda speelt daar de eerste wedstrijd tegen een veredeld A-junioren team.

  De eerste helft speelden we geconcentreerd en zelfs verdedigend goed. Al blijft het balverlies van Mendes Moreira irritant en zijn de voorzetten en passing van Siebe Horemans KKD-niveau onwaardig, zo zwak.

  Misschien moeten we het maar zo laten, helaas een seizoen naar de knoppen, niet leuk maar gezien de vreemde omstandigheden misschien verstandiger dan op dit moment financiële verplichtingen aangaan die het voortbestaan van Excelsior in gevaar kunnen brengen. Er zijn teams in de KKD (o.a. NAC) die blijkbaar onuitputtelijke fondsen hebben om spelers te halen óf gaan die door de nieuwe maatregelen uiteindelijk het deksel op de neus krijgen?