Huiswerk voor Excelsior na afstraffing in Den Bosch

De Keuken Kampioen Divisie werd deze vrijdagavond goede realiteit. Overal het logo van het keukenbedrijf, vrijdagavond acht uur, een slecht gevuld stadion en een dwalende scheidsrechter zonder VAR. Met FC Den Bosch als tegenstander in de negende en laatste oefenwedstrijd voor het seizoen begint. Zou deze wedstrijd de graadmeter zijn voor dit seizoen? Het is te hopen van niet, anders moeten we ons nu alvast zorgen gaan maken. Excelsior werd met 4-1 afgestraft in Stadion De Vliert.

Proefspeler
Uit het niets stond er ineens de naam van Bálint Bajner op het wedstrijdformulier. De (weinig scorende) Hongaarse spits van 1 meter 97 is op proef en speelde onlangs nog voor Borussia Dortmund II. Sander Fischer droeg de aanvoerdersband, en lijkt dit seizoen de aanvoerder te zijn. Ricardo Moniz gaf eerder aan een week voor de competitiestart, nu dus, een aanvoerder te kiezen. Verder lijkt Elias Mar Omarsson de strijd als eerste spits te hebben gewonnen van Joël Zwarts. Hoe het verdedigend en op het middenveld gaat staan is afwachten. Thomas Oude Kotte en Hervé Matthys waren er vandaag niet bij, terwijl Dogucan Haspolat terugkeerde van een blessure en op de bank begon.

Afgetroefd op de counter
De conclusie die in Den Bosch kon worden getrokken, ligt in lijn met een groot aantal wedstrijden deze voorbereiding. Verdedigend is Excelsior zéér kwetsbaar, op het middenveld ligt teveel ruimte en de aanvallers missen kans op kans. Excelsior werd vooral pijnlijk afgetroefd op de counter. In de eerste helft kreeg de thuisploeg twee kansen, en twee keer was het raak. Na dertien minuten op de counter, waarna Jeffry Fortes een minuut later uit een hoekschop van Verhaar binnenkopte.

Gemiste kansen
Corners waren een van de weinige lichtpuntjes deze avond: daaruit werd Excelsior vaak gevaarlijk. Aan de andere kant waren het ook de weinige momenten waarop Verhaar in positieve zin de aandacht op zich vestigde. Verder was hij machteloos aan de bal: of die werd voor zijn voeten weggespeeld, of hij leverde in. Via Ahmad Mendes Moreira op links ging het allemaal wat beter, maar ontbrak het weer aan goede voorzetten en effectiviteit. En zo maakte Excelsior in de eerste helft het spel, kreeg het veel kansen, maar stond FC Den Bosch bij rust zelfs met 2-1 voor door gestuntel in de verdediging.

Controle kwijt
De tweede helft begon met hetzelfde beeld, en al na 26 seconden scoorde Zwarts vanaf een paar meter voor de goal hoog over. Langzaamaan raakte Excelsior de controle over de wedstrijd kwijt. Nadat de 3-1 halverwege de tweede helft was gevallen schoot Luigi Bruins nog een vrije trap op de paal, maar vanaf dat moment was het haast zielig om naar het veld te moeten kijken. De frustraties liepen daarna hoog op en na een harde tackle van Ian van Baalen ontstond er een behoorlijk opstootje.

Opstootje
Seconden later was de verdediging waarschijnlijk nog met het hoofd bij dat opstootje. Een combinatie van dramatisch verdedigen en een goede aanval van FC Den Bosch zorgde voor de 4-1. Het kon allemaal nog erger worden, maar die ellende bleef Excelsior bespaard. Voor proefspeler Bajner was het misschien wel de meest slechte helft om in de aanval te staan. Hoe de Hongaar speelt is nog steeds de vraag, aangezien hij bijna niet werd aangespeeld.

Jong FC Utrecht
Het is duidelijk dat er de komende week werk aan de winkel is op het trainingsveld. Vanaf nu is het niet meer mogelijk om je te verschuilen achter het feit dat het een oefenwedstrijd is. Vanaf volgende week, thuis tegen Jong FC Utrecht, staat er 38 wedstrijden lang promotie naar de eredivisie op het spel. Om dat te bereiken, moet het toch echt heel veel beter.

FC Den Bosch – Excelsior: 4-1 (2-1)
13. Ryan Trotman 1-0
14. Jeffry Fortes 1-1
44. Mats Deijl 2-1
65. Ryan Trotman 3-1
70. Abdulsamed Abdullahi 4-1

Gele kaarten Excelsior: Bálint Bajner, Joël Zwarts en Dogucan Haspolat

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Robin van der Meer, Kyle Ebeclio (46. Dogucan Haspolat), Elias Mar Omarsson (46. Bálint Bajner), Luigi Bruins, Sander Fischer, Thomas Verhaar (46. Joël Zwarts), Ahmad Mendes Moreira, Rai Vloet (64. Ian van Baalen) en Jeffry Fortes (88. Niek den Heeten).