Ieder succesje is meegenomen

 

Een dertiende plaats biedt ook voordelen, zo bekeek een supporter het vanmorgen op Twitter van de positieve kant. Het kan alleen maar beter gaan, én de doelen zijn zodanig bijgesteld dat dit seizoen ieder succesje is meegenomen. Dat gebeurde op bezoek bij FC Eindhoven, al werd het wederom een teleurstellende avond waarop Excelsior langer met tien dan met elf man speelde.

Marinus Dijkhuizen moest na zes wedstrijden wel eindelijk ingrijpen in de verdediging door de schorsing van Brandon Ormonde-Ottewill (en koos voor de debuterende Nathan Tjoe-A-On), maar besloot ook nog eens om Sander Fischer zijn basisplek (en daarmee aanvoerdersband) terug te geven ten koste van Thomas Oude Kotte. Aanleiding daarvoor was de toch wat zorgelijke plek op de ranglijst, erkende de trainer bij FOX Sports.

Stomme actie
In een slaapverwekkende eerste helft viel alleen tegen het einde iets te beleven. FC Eindhoven miste zowat al zijn basisspelers en was zoekende. Excelsior gaf bijna niets weg, controleerde en had het betere spel, maar zette dat aanvankelijk niet om in kansen. Pas nadat de thuisploeg na een counter uit het niets gevaarlijk werd, creëerde Excelsior via Reuven Niemeijer (doelman) en Elías Már Ómarsson (naast na een rush) twee echt goede momenten.

Een eerste helft waarin weinig aan de hand was, het was te mooi om waar te zijn. En dat was het dus ook. Opnieuw stond Excelsior door een bijzonder stomme actie nog voor rust met tien man. Dit keer was het Mats Wieffer die volledig onnodig met een veel te hoog been inkwam. Ogenschijnlijk onbedoeld, maar de jonge middenvelder kon er wel met een terechte rode kaart af.

Kappen en draaien
Dus stond Excelsior een heel ander tweede bedrijf te wachten. Al had het na maandag wel genoeg ervaring om met zijn tienen te spelen én juist in ondertal te gaan strijden voor de punten. En zowaar stond het na 63 minuten 0-1 dankzij Ómarsson, die even daarvoor al een grote kans miste. Na kappen en draaien stond de topscorer tussen twee verdedigers in, maar schoot hij wel raak voor zijn achtste van het seizoen.

FC Eindhoven had vanzelfsprekend meer balbezit, maar wist nauwelijks wat het daarmee aan moest. Op de momenten dat het wel gevaarlijk werd, was bovendien Alessandro Damen een sta-in-de-weg. Een kwartier voor tijd ging het uit een corner dan toch mis en dat was Robin van der Meer – die voor het eerst sinds december weer op het veld stond – aan te rekenen. In blessuretijd leek het zelfs opnieuw helemaal mis te gaan, maar dat leed bleef ons bespaard. Toch eindelijk weer een klein succesje.

We kunnen niet afsluiten zonder eervolle vermelding voor Tjoe-A-On, die met een sterk debuut een bijzonder welkom lichtpuntje was. En dat als verdediger. Het kan gek lopen.

FC Eindhoven – Excelsior: 1-1 (0-0)
63. Elías Már Ómarsson 0-1
76. Flor Van Den Eynden 1-1

Gele kaart: Julian Baas, Marinus Dijkhuizen (Excelsior), Valentino Vermeulen en Jort van der Sande (FC Eindhoven)
Rode kaart: Mats Wieffer (42ste minuut, Excelsior)

Scheidsrechter: Erwin Blank
Toeschouwers: 0

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Hervé Matthys, Sander Fischer, Nathan Tjoe-A-On (64. Robin van der Meer), Julian Baas, Mitchell van Rooijen (77. Thomas Oude Kotte), Mats Wieffer, Joël Zwarts, Elías Már Ómarsson (86. Stijn Meijer) en Reuven Niemeijer (86. Dylan Seys)

Foto’s: Sander Wesdijk