Jaaroverzicht deel 1: gifbeker zonder bodem

 

Van plek vijftien in januari, via een ontluisterende 2-7 tegen SC Cambuur en een periodetitel, naar plek twee in december. 2021 was een jaar van uitersten voor Excelsior Rotterdam. SV Pro Excelsior blikt in twee delen terug op goede én slechte tijden. Te beginnen met het eerste halfjaar, waarin de gifbeker maar geen bodem leek te hebben.

Januari 2021
“Je kan bij Excelsior niet spreken over niet te missen kansen, want dat worden ze allemaal wel”, zo vatte de commentator de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (0-3) treffend samen. De kater van Oud en Nieuw was nog niet eens weggespoeld, of Excelsior bezorgde ons alweer een nieuwe. Een week later nog eens, toen op bezoek bij NEC (2-3) werd verloren ondanks een snelle 2-0 voorsprong. Een vijftiende plek en met zes nederlagen op rij waren we, voor de televisie, getuige van een van de slechtste reeksen in de clubhistorie.

Dan maar pieken in de derde periode, die Marinus Dijkhuizen een nieuwe start noemde. En dat leek het ook te worden met een onverwachte topweek. Tegen FC Eindhoven (1-0) werd na acht weken weer eens gewonnen en in Maastricht werden na strafschoppen de kwartfinales van de KNVB-beker bereikt (2-2, 5-4p). Een paar dagen later eindigde de 250ste pot van Luigi Bruins met een zege in Oss (3-1). Maar toen kwam FC Den Bosch (4-4) op bezoek. Niets aan de hand met 3-0 bij rust, tot Jizz Hornkamp opstond. Op de valreep werd Sondre Skogen van Feyenoord gehuurd in een poging de gatenkaas in de verdediging te dichten.

Februari 2021
Op bezoek bij FC Volendam (2-0) rechtte Excelsior de rug door in de slotfase zelf eens toe te slaan. Na lange tijd werd weer eens een resultaat tegen een ploeg van formaat neergezet. Dat gebeurde bijna ook in de kwartfinale. Tegen Vitesse (0-1) zagen we zelfs weer een ploeg die écht alles gaf, maar in blessuretijd met opgeheven hoofd werd uitgeschakeld. Aan de support lag het niet, ondanks de lege stoelen, door een sfeeractie in de sneeuw van Young Boys Kralingen.

Op maandagavond 15 februari kwamen dan aan alle illusies alsnog een eind. Het einde van het seizoen werd thuis tegen Roda JC (1-3) al in februari ingezet door op alle fronten te worden afgetroefd. Winst zou betekenen dat Excelsior weer volop mee zou doen in de strijd om play-offs. Een paar dagen later volgde tegen de andere Limburgse club een nieuwe deceptie. De tig kansen waren voor Excelsior, de zege voor MVV (1-0).

Maart 2021
Zoveel kansen als er nodig waren in Maastricht, zo weinig waren er nodig tegen Jong Ajax (5-1). Een lesje efficiëntie, maar alsnog de nodige irritatie op het veld. Het typeerde het dramatische seizoen. Met een bedenkelijk niveau werd vervolgens Almere City FC (1-4) uit een sportieve crisis geholpen, tegen Jong FC Utrecht (2-0) was er weer niets aan de hand en ook bij De Graafschap (1-1) was er een prima resultaat. Maar toen was daar het thuisduel tegen Helmond Sport (0-3), waarin een voorlopige nieuwe bodem van de gifbeker werd bereikt. Als het nog niet zover was, kroonde Excelsior zich die avond écht tot het lachertje van de Keuken Kampioen Divisie.

Intussen had Stijn Meijer het zinkende schip verlaten; Sander Fischer en Luigi Bruins kondigden aan na dit seizoen een punt te zetten achter hun loopbaan als profvoetballer. In de metamorfose naar een nieuw Excelsior werden op de laatste dag van maart de contracten opgezegd van vrijwel de hele selectie.

April 2021
ESPN had inmiddels besloten niet meer alle wedstrijden voor lege tribunes uit te zenden en thuis tegen Jong PSV (0-0) was dat maar goed ook, want daar gebeurde niets. Op Tweede Paasdag was SC Cambuur-uit wel op televisie. Na ruim een uur spelen leidde Excelsior nog met 2-1 – Elías Már Ómarsson scoorde weer eens na tien duels – en de rest is geschiedenis: zeven tegen twee. Het kaartenhuis was compleet ingestort. Door de grond gezakt. En dan nog veel dieper.

Met niets meer om te spelen ging Excelsior ineens presteren. De volgende drie duels leverden zeges op tegen NEC (2-1) en NAC Breda (2-1) en bij Telstar (1-1) werd in extremis een punt behaald. April werd afgesloten met na een halfjaar weer publiek op de tribune, dat Excelsior doodsimpel zag winnen van FC Dordrecht (3-0).

Thomas Verhaar volgde deze maand het voorbeeld van Fischer en Bruins en ook in de directiekamer veranderde het nodige. Ferry de Haan accepteerde een aanbod als technisch directeur bij sc Heerenveen en dat betekende dat Daan Bovenberg de jongste algemeen directeur in het betaalde voetbal werd. Het afscheid van assistent-trainer André Hoekstra bracht een schokgolf onder supporters teweeg en met Redouan El Yaakoubi en doelman Stijn van Gassel werden al de eerste aanwinsten voor ‘het nieuwe Excelsior’ gepresenteerd.

Mei 2021
Het eerste nieuws in de maand mei was er eveneens een op transfergebied. Naast de presentatie van Robin den Uil als nieuwe assistent was daar namelijk de aankondiging van ene Thijs Dallinga. Een jonge spits met ruim een uur ervaring in het profvoetbal bij FC Groningen…

Thuis op de bank – publiek bleek eenmalig – groeide door de prima reeks en nederlagen van Roda JC de stiekeme hoop dat met een houdini-act alsnog play-offs behaald konden worden. Maar op het kunstgras van Jong AZ (1-2) ging het seizoen met een ouderwets slecht optreden als een nachtkaars uit. Feest was het op de slotdag alsnog op Woudestein, waar Go Ahead Eagles (0-1) wél met een houdini-act directe promotie behaalde. Mats Wieffer ontving na afloop de trofee als speler van het jaar. Daarna was het tijd om snel niet meer te denken aan het een seizoen dat eindigde met een negende plek én negatief doelsaldo.

De focus in de directiekamer lag al wekenlang bij het nieuwe seizoen. Het werd duidelijk dat de taak om een nieuwe ploeg samen te stellen er een werd voor Nick Kersten, die overkwam van NEC. Boegbeelden Fischer en Bruins bleven aan Excelsior verbonden op trainers- en commercieel gebied.

Juni 2021
In juni bleef het lange tijd stil. Kerstens eerste zet was het flink uitbreiden van het scoutingapparaat, maar spelers bleven uit. Groot nieuws was er tegen het einde van de maand wel op een ander vlak. In de transformatie naar een nieuw Excelsior veranderde Stichting Betaald Voetbal Excelsior in Excelsior Rotterdam, inclusief nieuw logo. Marinus Dijkhuizen was een paar dagen later vol goede moed de eerste training. “Je ziet aan alles dat er een nieuwe dynamiek is.”

Lees hier het tweede deel van het jaaroverzicht.

(Tekst: Dylan Metselaar / Foto’s: Sander Wesdijk)