Jerdy Schouten speler van het jaar, extra prijs voor Alessandro Damen

 

Jerdy Schouten is door de supporters van Excelsior verkozen tot Speler van het jaar 2018-2019. De middenvelder stond in bijna ieders top-drie en hield nummer twee Alessandro Damen met overmacht onder zich. Door de vele lovende opmerkingen over de comeback van de doelman, werd aan Damen een extra prijs uitgereikt als Doorzetter van het jaar 2018-2019.


Speler van het jaar: Jerdy Schouten
Jerdy Schouten werd begin mei 2018 overgenomen van Telstar en werd de eerste aanwinst van het seizoen. Woudestein was niet nieuw voor de middenvelder. Hij had vroeger een tijdje een seizoenkaart op de zuidtribune. De komst van Schouten, die Excelsior verkoos boven andere eredivisieclubs, bleek een schot in de roos. In zijn debuutwedstrijd tegen Fortuna Sittard werd hij direct verkozen tot man of the match.

Dé revelatie van het seizoen, het eerste eredivisieseizoen en dan al zo belangrijk, een lust om naar te kijken. Zomaar een greep uit de motivaties van supporters die op Schouten stemden. Superlatieven schieten tekort om hem te bewieroken, zo schreef Voetbal International begin april dan ook terecht. Supporters noemen Schouten het lichtpuntje van een verder somber seizoen. Door zijn inzicht, werklust, aannames en techniek. Hij blijft altijd rustig en maakt ook nog eens bijna altijd de goede keuze. Schouten is, zoals één van de motivaties luidt, een speler waarvan je later zal zeggen: die heb ik nog op Woudestein zien voetballen.

Hoewel Schouten een contract tekende voor drie jaar lijkt hij onhoudbaar voor Excelsior, zoals ook de vorige vijf spelers van het jaar vertrokken. Clubs uit de Italiaanse Serie A zouden interesse hebben. Van degradatievoetbal naar Fiorentina, Udinese of Napoli? Iedereen hoopt natuurlijk dat Schouten blijft, maar een mooie transfer is hem meer dan gegund.


Doorzetter van het jaar: Alessandro Damen
Er zijn voetballers die hun carrière om minder hebben beëindigt. Alessandro Damen bleef volhouden. De doelman staat al sinds 2014 onder contract bij Excelsior, maar speelde tot dit seizoen begon door drie zwarte knieblessures pas 14 wedstrijden. Dit seizoen bleef Damen blessurevrij. Hij begon het seizoen als tweede doelman, maar vocht zich naar een vaste plek onder de lat en speelde 23 wedstrijden.

Damen was vanaf de zestiende speelronde weer eerste doelman, maar zijn absolute hoogtepunt van het seizoen was op de negende speeldag tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Damen kwam in de blessuretijd in het veld na een rode kaart van Sonny Stevens en stopte direct de strafschop van Oussama Darfalou, waardoor Excelsior met 2-0 won. Volgens de supporters is hij één van de weinige doelmannen die in staat is om punten te pakken. Bij FC Utrecht bijvoorbeeld, waar hij er met katachtige reddingen hoogstpersoonlijk voor zorgde dat het 0-0 bleef.

Maar Damen stond vooral in vrijwel elk lijstje door zijn doorzettingsvermogen. Als voorbeeld voor anderen met welke instelling je terug kan komen na blessures. Drie keer maandenlang moeten revalideren, maar nooit opgeven. Die vechtlust werd dit seizoen beloond. Als Schouten niet voor Excelsior had gekozen, was Damen met overmacht de speler van het jaar geworden. Maar het gaat tegen ieders gevoel in om Damen met lege handen te laten staan. En daarom is voor de doelman een extra prijs geïntroduceerd, als Doorzetter van het jaar 2018-2019.

De verkiezing van de Speler van het jaar 2018-2019 wordt mede mogelijk gemaakt door Slier Sportprijzen, al meer dan een eeuw specialist op het gebied van sportprijzen en business-awards.

Foto’s: Sander Wesdijk en Santino Melgert