Jubileumwedstrijd Bruins bekroond met zege

Is het herstel ingezet? Na ruim twee maanden is Excelsior in elk geval eindelijk weer geklommen op de ranglijst. De 250ste wedstrijd voor Luigi Bruins in dienst van Excelsior werd bekroond met een 3-1 zege op bezoek bij TOP Oss. In de tweede periode behaalde Excelsior welgeteld zeven punten in tien wedstrijden. Na twee duels in de derde periode staat de teller op zes.

Dijkhuizen koos er ditmaal gelijk voor om weer in 4-3-3 te beginnen, de formatie waarin Excelsior na rust en in de verlenging heer en meester was tegen MVV. Jubilaris Bruins begon na lange tijd weer eens in de basis en ook voor Van der Meer was er een zeldzame basisplek. Het lijstje met afwezigen was behoorlijk: Ormonde-Ottewill, Meijer, Seys, Oude-Kotte, Tjoe-a-on (allen geblesseerd) en Wieffer (geschorst).

Goed uit de startblokken
Excelsior ging tegen TOP Oss door met waar het dinsdag mee eindigde: aanvallen. Een uithaal van Zwarts vanaf een meter of twintig, die via onderkant lat net niet binnenviel, maakte de intenties al na 3,5 minuut duidelijk. Nog voor de klok de tien had bereikt, waren daar nóg twee momenten bijgekomen waarop de 1-0 had kunnen vallen. Excelsior kwam dus goed uit de startblokken, maar de eerstvolgende mogelijkheid diende zich pas weer in de 31ste minuut aan.

We konden toen thuis wel onze ratel oppakken en uit onze stoel springen om te dansen. Horemans zag dat Zwarts volledig vrijstond in de zestien, gaf de bal van ver voor en na eerst tegen de doelman te hebben geschoten maakte Zwarts de openingstreffer. In de twintig minuten daarvoor golfde het spel op en neer, maar creëerde ook de thuisploeg geen kansen. Damen werd pas vijf seconden voor rust voor het eerst ‘getest’, al mocht het slappe schot in de handen van de doelman geen kans worden genoemd.

Parallel met NEC-uit
Nadat we thuis onze individuele chipsbakjes en met naam gemarkeerde glazen weer hadden gevuld, kreeg Excelsior ook in de tweede helft wederom na zo’n 3,5 minuten de eerste mogelijkheid. Die had tot meer succes had kunnen leiden als Ómarsson niet voor eigen succes was gegaan. Een duidelijke ‘godverdomme’ klonk tien minuten later vanaf het veld door de televisiespeakers toen Van der Heijden – ja, diegene die Excelsior in 2016 als invaller bij zijn profdebuut een heel vervelende middag tegen ADO bezorgde – ongehinderd 1-1 mocht inkoppen.

Daar gaan we wéér, zal de gedeelde gedachte zijn geweest in de huiskamers, zeker toen Bruins niet veel later bijna de 2-1 cadeau gaf maar werd gered door Damen. Bijna tweederde wedstrijd was er geen vuiltje aan de lucht, tot de wedstrijd ineens parallellen begon te vertonen met NEC-uit. TOP Oss werd de bovenliggende partij en kreeg dat in de schoot geworpen. Zo rustig als Damen het had in de eerste helft, zo druk kreeg hij het in de tweede helft.

Tweede assist Horemans
Dreiging van Excelsior kwam er pas weer een kwartier voor tijd, maar we konden wel weer ratelen. Uit het niets was het weer Horemans die kon voorgeven en nu maakte Ómarsson het met zijn hoofd af. Het was pas zijn eerste balcontact in de zestien van de wedstrijd, maar wel direct zijn achttiende van het seizoen. De goal deed Excelsior goed, want TOP Oss kon alleen nog wat afstandsschoten brengen.

Een minuut voor tijd was het over en uit toen Bruins zijn jubileumwedstrijd ook op persoonlijke titel bekroonde. Na een handsbal mocht hij aanleggen voor een strafschop – de achtste van Excelsior deze week – en hij faalde niet. Het werd in blessuretijd zelfs nog bijna 1-4. Gouda maakte zijn profdebuut en nog geen minuut in het veld was hij bijna trefzeker. Zover kwam het niet, maar hij hield nog wel een gele kaart over als herinnering aan zijn eerste wedstrijd.

Volgende week komt nummer negentien FC Den Bosch op bezoek. Tegen die ploeg werd precies drie maanden geleden in extremis de – tot vandaag – laatste uitzege behaald. We kunnen ons eerst opmaken voor de bekerloting. Vanavond weten we zo’n twee uur na het ingaan van de avondklok wie begin februari op bezoek komt in de kwartfinale.

TOP Oss – Excelsior: 1-3 (0-1)
0-1 Joël Zwarts (31.)
1-1 Dennis van der Heijden (56.)
1-2 Elías Már Ómarsson (77.)
1-3 Luigi Bruins / strafschop (89.)

Gele kaart: Luigi Bruins en Delano Gouda (Excelsior)

Scheidsrechter: Martijn Vos
Toeschouwers: 0

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Siebe Horemans, Sander Fischer, Hervé Matthys, Robin van der Meer, Mitchell van Rooijen (70. Julian Baas), Luigi Bruins (90. Niek den Heeten), Reuven Niemeijer (90. Delano Gouda), Ahmad Mendes Moreira (77. Thomas Verhaar), Elías Már Ómarsson, Joël Zwarts