De nummer vijftien zit bij de laatste acht!

In de competitie wil het maar niet vlotten, maar toch kreeg Excelsior dinsdag in Maastricht kans om het seizoen wat glans te geven. Zo vaak hebben we immers niet in de kwartfinale van de KNVB Beker gestaan. Daarvoor moest wel eerst van MVV worden gewonnen. Excelsior kon het zichzelf verwijten dat dit niet lukte binnen 90 en daarna 120 minuten (2-2), maar trok in de strafschoppenserie alsnog verdiend aan het langste eind. We mogen dan vijftiende staan, maar we zitten wel mooi bij de laatste acht!

In Maastricht stonden de twee laagst geklasseerde ploegen op het veld die nog actief zijn in het bekertoernooi. Voor nummer 17 MVV was het pas de eerste bekerwedstrijd van het toernooi, voor Excelsior alweer de derde. Meijer was weer veroordeeld tot de bank nu Ómarsson hersteld is van zijn blessure. Onder de lat bij de thuisploeg stond met Havekotte een bekende. De doelman stond drie jaar onder contract bij Excelsior, maar kwam niet tot speelminuten.

Buitenkansje
Terwijl veel supporters ongetwijfeld nog aan het werk waren, ging de wedstrijd om 16.30 uur van start. MVV nam aanvankelijk het initiatief, maar Excelsior kreeg snel meer controle. Die fase leverde al snel een buitenkansje op toen Wieffer in de zestien werd neergehaald. De strafschop, na ruim een kwartier, was prooi voor Ómarsson: 1-0. Het vervolg was zeker niet denderend en langzaamaan werd MVV wat gevaarlijker.

De klok telde door tot de 41ste minuut voordat er weer een grote kans was voor Excelsior. En wat voor één. Niemeijer kreeg de bal na zijn eigen schot op een presenteerblaadje van Havekotte, maar schoot in de rebound op de doelman. Zoals de voetbalwet, voorschrijft viel nog geen minuut later aan de andere kant de 1-1 na een kopbal in de verre hoek. Op slag van rust werd het na matig verdedigen via Fischer en de paal zelfs 2-1.

4-3-3
Excelsior creëerde dus niet veel in de eerste helft en al helemaal niet op eigen kracht. Met Mendes Moreira en Van der Meer als invallers schakelde Dijkhuizen na rust over op 4-3-3. Het liep daardoor een stuk beter met eenrichtingsverkeer en een Excelsior dat steeds nadrukkelijker op de deur klopte. In de 72ste minuut leverde dit eindelijk verdiend succes op. Horemans sprong het hoogst na een corner van Mendes Moreira en kopte de gelijkmaker tegen de touwen. De hoekschop volgde al nadat dezelfde Horemans de paal raakte en de bal via de rug van Havekotte over de achterlijn ging.

MVV kwam nauwelijks van de eigen helft af in de tweede helft, laat staan dat het er nog aan te pas kwam. Mogelijkheden waren er heus voor Excelsior, maar toch werd het verlengen. Al was er vijftien seconden voor tijd nog een discutabel moment toen Mendes Moreira ging liggen in de zestien, en maakte Damen een halve minuut later bijna een klassieke flater na een tikkie terug.

Strafschoppen
In de verlenging veranderde er weinig aan het spelbeeld in de tweede helft. Dat betekende dus een stormloop van Excelsior, dat legio kansen kreeg, maar dus ook dat de bal er niet in leek te mogen. In de tweede helft van de verlenging leken de krachten uitgespeeld en was het aftellen tot de strafschoppenserie, waarvoor Meijer en Verhaar in het veld werden gebracht. Op pingels had Excelsior niet getraind, verklapte Dijkhuizen voorafgaand aan de wedstrijd. Dat zou volgens de trainer alleen nut hebben als dit het hele seizoen door zou gebeuren.

Excelsior had het mentale voordeel door de eerste strafschop te mogen nemen. Dat voordeel leek al snel te zijn verdwenen toen Havekotte  bij een 1-1 stand de pingel van Ómarsson stopte. De IJslander kwam goed weg: de pingel moest over omdat Havekotte te vroeg van zijn lijn kwam en in de herkansing was het wel raak. Bij 3-3 kreeg Ahmad Mendes Moreira geen tweede kans toen hij tegen de paal schoot, maar stelde Damen vervolgens met een redding orde op zaken. De reguliere tien strafschoppen resulteerden eveneens niet in een winnaar (4-4) en dus werd het alleen maar spannender. Fischer schoot raak, waarna zijn collega-aanvoerder de bal over mikte.