Mats Wieffer verkozen tot speler van het jaar

 

Mats Wieffer is door de supporters van Excelsior verkozen tot speler van het jaar 2020-2021. Met 26 procent van de stemmen hield de middenvelder Luigi Bruins onder zich. De pas 21-jarige Wieffer liet in zijn eerste seizoen bij Excelsior zien veel talent in huis te hebben en werd al snel van onmisbare waarde. Supporters noemen hem een lichtpuntje in een verder teleurstellend seizoen.

Supportersvereniging Pro Excelsior organiseerde de verkiezing voor de 26ste keer en overhandigde de bokaal woensdag na afloop van de laatste wedstrijd van dit seizoen. Wieffer krijgt ook een eervolle vermelding in het supportershome.

De verkiezing werd dit seizoen een strijd tussen een jong talent en een routinier. Bruins, die na elf seizoenen Excelsior afscheid neemt van het profvoetbal, eindigde met 19 procent van alle stemmen als tweede. Het gevecht om plek drie won Elías Már Ómarsson van Julian Baas (16 procent).

Stormachtige ontwikkeling
Wieffer maakte afgelopen zomer van de beloften van FC Twente de overstap naar Kralingen, waar hij zich pas na tien wedstrijden in de basis speelde. “Vanuit het niets kwam deze jongen in de basis”, memoreert een supporter. Wieffer wordt vooral geroemd vanwege zijn stormachtige ontwikkeling. “Mats laat wekelijks zien stappen te maken. Hij heeft nog kleur gegeven aan dit kleurloze seizoen”, stelt een ander. De een vond Wieffer heer en meester op het middenveld, de ander zag hem juist belangrijke pilaar worden toen hij als verdediger werd opgesteld.

Veel supporters noemen verder zijn loopvermogen, techniek, mentaliteit en uithoudingsvermogen. Sommigen zien in hem zelfs een nieuwe Jerdy Schouten, speler van het jaar in het seizoen 2018-2019. “Heerlijk om naar te kijken, voetbalt makkelijk, loopt een marathon per wedstrijd, verovert ballen en maakt soms een foutje.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Symbool voor dit soort seizoen
Want verbeterpuntjes worden ook genoemd, onder meer verwijzend naar zijn hoge aantal gele kaarten. “Wieffer is een symbool voor dit soort seizoen. Soms lukt het ineens. Vaak is het net die ene misser en weer een goal of pingel tegen. Maar er zit potentie in. Dus we houden moed.” Een andere supporter ziet in hem alvast “een belangrijke schakel in een nieuw fris Excelsior” aankomend seizoen.

Maar hoe lang zal Wieffer – met een contract tot medio 2023 – nog schitteren in het roodzwart? Het staat voor velen vast dat Excelsior een springplank zal zijn voor een mooie carrière hogerop. De afgelopen jaren bleek dat een verkiezing tot speler van het jaar garantie is voor een mooie transfer. Zo vertrok Hicham Faik naar Zulte Waregem, Jerdy Schouten naar Bologna en tekende Rai Vloet bij Heracles Almelo.

Eerdere winnaars
In de speler van het jaar-verkiezing van SV Pro Excelsior bepalen supporters sinds 1995-1996 elk seizoen welke speler de beste was. Wieffer treedt in de voetsporen van onder meer Marinus Dijkhuizen, Ferry de Haan, David Connolly, René van Dieren, Lars Veldwijk en Jerdy Schouten. Rai Vloet nam de prijs vorig jaar in ontvangst.

Foto’s: Jan den Breejen (boven) en Sander Wesdijk (onder)