Wieffer bedankt supporters: ‘dit is fantastisch’

 

Nietsvermoedend komt Mats Wieffer de businesslounge binnenlopen, drie kwartier nadat de laatste wedstrijd van het seizoen is gespeeld. Het wordt hem al snel duidelijk dat hij niet voor een gesprek met de media naar boven is gelokt. Niet veel later staat hij namelijk met dé bokaal in zijn handen, als kersverse speler van het jaar.

“Dit is helemaal fantastisch natuurlijk”, is zijn eerste reactie over deze uitverkiezing. Wieffer bedankt de supporters vooral voor hun waardering terwijl hij pas na tien wedstrijden in de basis stond. “In het begin had ik nog een beetje problemen, moest ik nog een beetje wennen. Ik had ook een paar blessures aan mijn enkel. Na die tijd ging het steeds beter en vervolgens word je een vaste basisspeler.”

Voetballende spel
Veel supporters wiens stem dit jaar naar Wieffer ging, noemden die stormachtige ontwikkeling als motivatie. Maar ook zijn uithoudingsvermogen, techniek, mentaliteit – eigenlijk bleef niets onbenoemd. Waar Wieffer zelf het meest trots op is uit dit rijtje? “Het voetbal wat ik probeer te creëren. Ik probeer altijd vooruit te spelen”, legt hij uit. “Ik heb van nature al veel loopvermogen. Altijd hard werken, daar ben ik ook wel van.”

De supporters noemden ook verbeterpuntjes. “Minder gele kaarten”, raadt Wieffer zelf al. “Het is eigenlijk niet eens dat ik echt veel overtredingen maak. Het is vooral vasthouden. Dat moet er sowieso uit. Want tien gele kaarten en dan ook nog een rode is echt te veel. Verdedigend moet het ook beter, aan de bal moet het beter, dat is vanzelfsprekend.”

Voor supporters spelen
Persoonlijk is Wieffer bovenal tevreden over het seizoen dat hij heeft gedraaid. “Alleen qua team loopt het dit seizoen niet.” Zijn stormachtige ontwikkeling wil hij volgend seizoen een vervolg geven op Woudestein. Wieffer kijkt er ook naar uit om eindelijk écht voor de supporters te voetballen. “Dit seizoen was vrijwel alles voor de buis. De ene keer was het wel op televisie, dan weer niet. In het begin van het seizoen speelde ik niet eens. Die tegen Dordrecht was de eerste echte wedstrijd waarin supporters me konden zien.”

Maar een speler kronen tot speler van het jaar, is eigenlijk vragen om problemen. Het is eerder regel dan uitzondering dat de speler van het jaar na zijn uitreiking zijn handtekening zet onder een contract van een andere club. Ook Wieffer hoopt natuurlijk op een mooie toekomst, maar is voor nu gewoon bezig met een tweede seizoen Excelsior.

“Ik hoop dat we het volgend jaar veel beter doen. Nou, ik hoop het niet eens. Volgend jaar móét gewoon veel beter. Ik hoop dat ik mezelf ook blijf ontwikkelen en er volgend seizoen een mooi seizoen van maak.”