Moniz is gezonken in het moeras van Excelsior

 

De tijd dat niets voor een crisis kan zorgen bij Excelsior lijkt voorbij. Nog geen tien maanden nadat Adrie Poldervaart zijn contract inleverde, is zijn opvolger Ricardo Moniz ontslagen. Aanleiding zijn de tegenvallende resultaten en grote achterstand op een directe promotieplek. Volgens Excelsior is er ,,iets anders nodig om het tij te keren” en de play-offs te bereiken.

Een achtste plek, achttiende in de derde periode, vijf wedstrijden zonder zege (inclusief beker), 42 tegendoelpunten en tien punten achter op een directe promotieplaats. De opleving eind vorig jaar ten spijt, is Excelsior bezig aan een verloren seizoen. Vooral de laatste weken groeide de kritiek op Moniz, zowel op de tribune als op sociale media en dus ook bij de directie. Een trainer wordt nu eenmaal afgerekend vanwege zijn prestaties op het veld.

Moniz was een markante figuur, een trainer die Excelsior niet eerder heeft gehad. Je was voor of tegen hem, maar in beide gevallen kan niet worden ontkend dat hij in het moeras van Excelsior is gezonken. Namens Pro Excelsior bedanken we Moniz voor zijn inzet het afgelopen jaar en wensen we hem veel succes voor de toekomst.

Laten we niet vergeten dat Moniz zijn contract verlengde, ondanks de degradatie. Dat hij niet bepaald de beste spelersgroep tegenover zich heeft. Al waren zijn media-optredens niet altijd even professioneel, Moniz heeft zich nooit kwaad uitgesproken over de supporters. Neem de forumavond begin dit seizoen, waar Moniz alle tijd nam voor de fans. Hij had een koffer bij zich met geplastificeerde, tactische varianten, vroeg om een beamer om zijn laptop op aan te sluiten. Hij had ook een politiek correct praatje kunnen afsteken en om de kritiek heen kunnen praten.

Met een gemiddelde van 1,6 punten per wedstrijd gaat Moniz zeker niet de boeken in als slechtste trainer in de eerste divisie. We hoeven bijvoorbeeld niet diep in het geheugen te graven tot we terechtkomen bij Leon Vlemmings.

Intussen moet Excelsior door. Hoe nu verder? Een trainer die tijdens een seizoen wordt ontslagen (behoudens play-offs), dat was al even niet gebeurd. Hans van der Pluijm vertrok in 1996 halverwege het seizoen ,,in onderling overleg”, zoals dat subtiel werd omschreven. Joop van Daele werd in 1990 ontslagen na een stemming in de spelersgroep.

Voorlopig zal André Hoekstra de honneurs waarnemen. In de media wordt Marinus Dijkhuizen, huidig assistent-trainer bij FC Utrecht, genoemd als belangrijkste kandidaat om Moniz op te volgen. Weet iedereen nog wat er gebeurde toen Dijkhuizen in 2014 halverwege het seizoen hoofdtrainer van Excelsior werd?

Foto’s: Pim Waslander/Soccrates

1 reactie

  1. Bok schreef:

    Maar nog steeds 1000% anti-Sparta mag ik hopen.